Ведмежий сценарій для ринків, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ведмежий сценарій для ринків, що розвиваються

Світ
586
Що трапилося з ринками? Передбачалося, що вони витягнуть розвинені економіки з фінансової кризи. А також зможуть залучити міжнародних інвесторів, які в пошуках росту прагнуть втекти із Заходу, що відживає своє. Однак протягом останніх п’яти років, незважаючи на кризу в єврозоні, фондові ринки розвинених країн випереджають ринки на 41%. На думку професорів Лондонської школи бізнесу – Дімсону, Марша і Стаунтона – це частково зумовлено відсутністю взаємозв’язку між економічним зростанням і кон’юнктурою фондового ринку. Інвестори спираються на показники минулого економічного зростання і збільшують ставку страхових внесків на фондових ринках, скорочуючи майбутній прибуток. Ще одна проблема полягає в тому, що фондові ринки не точно відображають специфіку місцевої економіки, де можуть домінувати сімейні компанії та державні підприємства. В останні роки Китаю вдалося домогтися високого економічного зростання, проте індекс FTSE China 50 досяг піку ще в жовтні 2007 р на рівні 30711. Зараз же він знаходиться на рівні 16 848.
Останнім часом відзначаються ознаки уповільнення зростання на ринках, при цьому багато хто вважає, що це досить підходящий момент для покупки. Якийсь час в цьому році здавалося, що ринки, які розвиваються відвойовують свої позиції. Але 17 жовтня акції ринків, що розвиваються втратили випереджальну динаміку, досягнуту в 2014 р. За попередні 12 місяців (починаючи з жовтня 2013) ринки, що розвиваються, відстали від розвинених ринків на 7.1%. Враховуючи це, варто вивчити цікавий звіт Джона Пола Сміта, що передбачає ведмежий сценарій для ринків. Будучи стратегом Deutsche Bank, він не дотримувався бичачих настроїв щодо власного сектора. За словами Сміта, перехід до капіталізму з більшим ступенем державного управління, що відбувається в більшості країн світу, що розвивається з 2008 р, руйнує одну з основних особливостей ринків як окремого класу активів, а саме поступове наближення режимів управління на таких ринках до так званих англосаксонських норм. Поняття «розвивається» передбачає динаміку, якої більше немає. Крім того, різниця в зростанні між тими, що розвиваються, і розвиненими, швидше за все, продовжить зменшуватися. При цьому в останні п’ять років ряд розвинених країн страждає від більш високої волатильності, ніж деякі ринки, що розвиваються, тому доказ на користь диверсифікації та розміщення акцій ринків більше не виправданий. Ми вважаємо, що в порівнянні з американськими акціями в поточному ринковому циклі акції ринків пройшли приблизно дві третини шляху ведмежим ринком.
Як зазначає Сміт, найбільші побоювання пов’язані з країнами БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР). В останні п’ять років середні темпи росту Бразилії склали 2.7%; в 2004-08 вони досягли 4.8%. За аналогічний період середні темпи зростання Росії сповільнилися з 7.1% до 1.1%. У ПАР середні темпи зростання скоротилися з 4.9% до 1.9%. Індія і Китай демонструють вищі показники, але і там існує тенденція до зниження. На думку пана Сміта, узгоджені прогнози щодо стійкого зростання ВВП в усіх п’яти країнах-учасницях БРІКС знизилися більш ніж на 200 базисних пунктів (два відсотка). Також вплив економічного зростання, яке сповільнюється, на доходи від акцій на більшості ринків, що розвиваються, в цілому посилюється за рахунок використання невідповідної інституціональної та юридичної інфраструктура для захисту інтересів меншості від мажоритарних акціонерів, включаючи державу; на даний момент це особливо проявляється в Росії, Угорщині та Бразилії. Через це ринки, що розвиваються втрачають важливу перевагу – дешеві акції; вона не допоможе, якщо акціонери не зможуть отримати справедливу частку прибутку. В таких умовах акції ринків повинні торгуватися з дисконтом. Наприклад, ставлення Росії до міноритарних інвесторів показує, що російський ринок торгує з дисконтом в трильйони доларів.
Стосовно окремих ринків, що розвиваються, Сміт стверджує наступне. На цей раз інвесторам потрібно звернути увагу на вразливість китайського зростання, початковий рівень процентних ставок і дохідність облігацій (яка зараз в країнах «тендітної п’ятірки» значно вище, ніж на початку паніки, пов’язаної з програмою скорочення), чутливість до цін на сировину, що падають, включаючи нафту, а також на характер і масштаб іноземного фінансування, включаючи суму чистих закупівель акцій за останній рік. Зокрема проблеми можуть бути пов’язані зі зміцненням долара, який висмоктує ліквідність з таких ринків. На думку Сміта, дуже небагатьом ринкам, що розвиваються вдасться домогтися хороших показників при таких обставинах. Виняток, можливо, становитимуть Мексика, Польща і Туреччина. Він може помилятися в деталях, але, безумовно, правий у тому, що «сліпа віра» у ринки (більш швидке зростання, більш молоде населення, менше витрат і боргів і т.і.) зараз виглядає невиправданою.
За матеріалами видання The Economis
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас