Україна увірвалася в топ-100 рейтингу Doing Business — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна увірвалася в топ-100 рейтингу Doing Business

Казна та Політика
2351
Згідно з результатами нового доповіді Групи Світового банку, Україна в 2013-2014 роках продовжувала покращувати умови ведення бізнесу для місцевих підприємців, незважаючи на економічну кризу та політичні потрясіння. Позиція України в рейтингу легкості ведення бізнесу, з урахуванням розширення наборів декількох показників в доповіді, поліпшилася, і Україна перемістилася за минулий рік з 112-го місця на 96-е місце.
У доповіді «Ведення бізнесу-2015: За межами ефективності” (Doing Business-2015: Виходячи за межі ефективності), оприлюдненому на сайті Групи Світового банку, зазначається, що в минулому році був досягнутий значний прогрес в сферах реєстрації прав власності та оподаткування – за цими двома показниками Україна поліпшила своє місце більш ніж на 25 позицій. Наприклад, в 2013-2014 роках Україна полегшила підприємцям сплату податків завдяки впровадженню електронної системи подачі і сплати податків на фонд заробітної плати. В рамках цієї ініціативи кількість податкових платежів було зменшено з 28 до 5, а час, що витрачається на сплату податків, скоротилося з 390 до 350 годин.
“Відрадно бачити, що, незважаючи на кризу і насущні проблеми, влада розпочала реалізацію давно назрілих структурних реформ, які наближають Україну до країн з найрозвиненішими економіками в нинішньому глобальному рейтингу “Ведення бізнесу”, – зазначив Чімяо Фан, директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України – Але в той же час, треба зробити ще багато/ За такими показниками, як підключення підприємств до мереж електропостачання, ведення зовнішньоторговельної діяльності та вирішення проблем неплатоспроможності, Україна посідає найнижчі місця в рейтингу серед країн регіону Європи та Центральної Азії. Ми готові і надалі допомагати владі України прискорювати необхідні реформи і забезпечити в Україні кращі умови ведення бізнесу”.
Організація зазначає, що підключення підприємства до електричної мережі в Києві триває в середньому 277 днів. Це один з найгірших показників у світі, оскільки лише в п’яти країнах світу витрати часу великі. Аналогічно, витрати коштів і часу на здійснення імпорту та експорту в Україні є одними з найвищих в регіоні. Наприклад, в Україні експорт стандартного контейнера за кордон буде коштувати підприємцю 1880 доларів, тоді як в Албанії ця операція коштує лише 745 доларів.
Сусіди України займають такі місця в рейтингу: Грузія – 15 місце, Польща – 32, Румунія – 48, Білорусь – 57, Росія – 62, Молдова – 63.
Варто відзначити, що цього року автори дослідження розширили збір даних по трьох індикаторів з 10. А саме: вирішення проблем неплатоспроможності, захист прав міноритарних інвесторів та отримання кредитів. У доповіді наступного року планується розширити сфери охоплення ще для п’яти додаткових показників.
Місця в рейтингу «Ведення бізнесу» зараз базуються на віддаленості від «передового рубежу». Тобто кожна з 189 країн оцінюється на основі того, наскільки її власні показники наближені до кращих світових показників. Вища позиція вказує на більшу ефективність бізнес-середовища і сильніші правові інститути.
Згідно з нинішнім доповіддю, глобальний рейтинг легкості ведення бізнесу очолює Сінгапур. Його сусідами в число 10 країн, які займають високі місця в рейтингу і мають найбільш дружнє бізнесу регуляторне середовище, є Нова Зеландія; Гонконг (КНР); Данія; Республіка Корея; Норвегія; США; Великобританія; Фінляндія і Австралія.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас