Голландське оптоволокно побило рекорд з передачі даних - в 2,5 тис. разів швидше від нинішніх кабелів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голландське оптоволокно побило рекорд з передачі даних - в 2,5 тис. разів швидше від нинішніх кабелів

Технології&Авто
3506
Розробники з Технологічного університету Ейндховена з групою з Університету Центральної Флориди сконструювали оптоволоконний кабель, що передає дані зі швидкістю 255 Тбіт за секунду.
Про досягнення пише портал Engadget. Оглядачі зазначають, що показник в 2,5 тисячі разів обійшов нинішні можливості кабелів. Розробники пояснили свій підхід у статті для Nature Photonics.
При створенні нового оптоволокна дослідники застосували нинішню технологію, за якою в кабелі використовується не одна, а кілька світлопровідних серцевин. Подібна модернізація в рази збільшить пропускну спроможність кабелю. Також фахівці розробили декілька новинок для паралельної передачі даних.
Фізики порівняли свій успіх з переобладнанням односмугової траси в семисмугову, на якій серед іншого три авто можуть їхати по одній смузі одне над одним.
Досягнута швидкість в 255 Тбіт за секунду дозволяє пересилати файл розміром в 1 гігабайт за 31 мікросекунду, а на передачу терабайта інформації витрачається 0,03 секунди.
Втім, новинка далека від запуску для масового споживача. Нові проводи відчутно дорожчі, а новий стандарт вимагає кардинального оновлення мережевого обладнання.
Попередній рекорд поставили фахівці Датського технічного університету – по оптоволокну за допомогою одного лазерного передавача – 5,4 Тбіт за секунду.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас