Литва прийняла перше судно зі скрапленим газом і проголосила енергонезалежність Балтії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва прийняла перше судно зі скрапленим газом і проголосила енергонезалежність Балтії

Енергетика
4743
В порт литовської Клайпеди вперше прийшло судно-термінал скрапленого природного газу (СПГ) Independence, відкривши альтернативне джерело газу для країн Балтії.
Як передає в понеділок литовське інформагенство DELFI, судно терміналу СПГ прибуло в Клайпеду в 8 ранку. Його зустрічали представники Литовської армії, тоді як в порту підняли державний прапор.
“Термінал скрапленого природного газу показує волю Литви і здатність здійснювати важливі енергетичні та геополітичні проекти. Судно Independence – це реальний крок для забезпечення безпеки всього Балтійського регіону. Нарешті ми енергетично самостійну державу”, – заявила президент Литви Даля Грібаускайте.
Крім неї плавучий СПГ-термінал також зустрічали прем’єр Литви Альгірдас Буткявічюс, прем’єр Естонії Тааві Рийвас, прем’єр Латвії Лаймдота Страуюма і міністр енергетики Рокас Масюліс.
Термінал в Клайпеді став першою реальною можливістю країн Балтії отримувати газ з альтернативних джерел. Раніше країни регіону цілком залежали від поставок російського Газпрому.
В кінці жовтня з метою зміцнення власної енергобезпеки країни Балтії почали від’єднання електромереж від російської енергосистеми.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас