Українці шукають спосіб обійти обмеження Нацбанку на покупку золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці шукають спосіб обійти обмеження Нацбанку на покупку золота

Банківські метали
2228
Вже найближчим часом на ринку заявок Української біржі (УБ) з’являться інвестсертифікати фонду, базовим активом якого є золото. «Купуючи цінні папери цього фонду, інвестор купує золото без фізичної поставки. Ми плануємо його запуск або вже в листопаді, або в лютому, коли відновиться бізнес-активність після новорічних свят», – розповів «Капіталу» брокер інвесткомпанії «Кінто» Тарас Кучер.
Обережно, банк
Майбутнім інвесторам варто звернути увагу, що інвестсертифікати фонду будуть забезпечені майже на 100% золотими банківськими депозитами, а не фізичним золотом. При цьому депозити будуть розміщені в шести банках, серед яких Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, Діамантбанк та ін. Відповідно, фонд буде нести в собі і їх ризики. Надійність українських фінустанов викликає у інвесторів сумніви, що відбивається на високій прибутковості їхніх еврооблігацій.
Забезпечувати котирування інвестсертифікатів будуть два маркетмейкера. «Але їх вартість буде корелюватися зі світовими доларовими цінами на золото», – зазначив Кучер. Тому якщо золото не буде дуже змінювати ціну, то за допомогою цього інструменту можна хеджувати валютні ризики. При цьому за останній рік, за даними лондонського фіксингу, вартість золота знизилася на 10%, до $1232,75 за тройську унцію.
«Теоретично інструмент цікавий, з низькою прибутковістю і претендує на альтернативу валютним депозитам в частині збереження та накопичення капіталу», – вважає голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей. Але його практичне застосування, на думку Гулея, буде мати складнощі реалізації в правовому полі, так як питання хеджування валютних ризиків в Україні – найскладніше в розумінні НБУ.
В свою чергу, фінансовий експерт Артемій Єршов також вважає інструмент цікавим. «Попит може бути. З мінусів можу відзначити його низьку ліквідність», – підкреслив він. Однак підтримати інтерес до паперів фонду може обмеження НБУ з купівлі золота на суму понад 3 тис. грн – обмежень на покупку інвестсертифікатів немає.
Золота лихоманка
Папери нового золотого фонду, на думку Тараса Кучера, навіть можуть стати базовим активом для ф’ючерсу на золото, запуск якого голова правління Української біржі Олег Ткаченко прогнозує вже до кінця року. Це дозволить інвесторам проводити так звані арбітражні операції. «Для деяких спекулянтів ф’ючерс на золото міг би стати цікавою іграшкою. Але, втім, за чотири роки всі, хто хотів торгувати золотом, вже давно знайшли можливість вийти на FORTS (російський майданчик з торгівлі похідними фінансовими інструментами. – «Капітал») або інші іноземні ринки», – вважає керуючий директор інвестгрупи “Універ” Олексій Сухоруков.
У разі запуску новий фонд «Кінто» стане вже другим «золотим». І перший досвід був не найвдалішим для інвесторів. Раніше схожий фонд під назвою «Перший золотий» запустила компанія з управління активами (КУА) «Райффайзен Аваль». Фонд був створений в кінці 2011, коли ціна золота наближалася до пікових значень. В результаті після падіння ціни базового металу, розпочатого навесні минулого року, фонд приніс збитки інвесторам. З моменту запуску він втратив майже третину грошей вкладників. У липні 2013 року акціонери КУА «Райффайзен Аваль» вирішили закрити компанію, відповідно припинив своє існування і фонд.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас