Венесуела ввела обмеження на продаж продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела ввела обмеження на продаж продуктів

Світ
1632
Через дефіцит продуктів Венесуела недавно почала, як Північна Корея і Куба, вводити норми на їх продаж. У ряді міст, щоб контролювати цей процес, влада зобов’язала встановити в магазинах сканери відбитків пальців. Але технологічні новації не можуть зняти невдоволення споживачів. «Ці пристрої створюють довгі черги, – каже Марія Вархов, жителька Маракайбо, столиці штату Сулія. – Але коли потрапляєш всередину, там все одно немає необхідних товарів».
Уряд країни ввів цю систему у вересні в 36 супермаркетах штату Сулія на заході країни, біля кордону з Колумбією. Недавно її поширили і на деякі державні супермаркети Каракаса. Венесуелі довелося вдатися до такого заходу через дефіцит продуктів, що виник в результаті того, що економісти називають «отруйною сумішшю» з неефективною місцевої промисловості (постраждалої від націоналізації і державних інтервенцій) і складного валютного режиму, через якого імпортерам не вистачає доларів США для покупки основних товарів. «Саме уряд допускає, щоб проблеми збільшувалися, – стверджує Елісео Фермін, опозиціонер в конгресі штату Сулія. – Тепер за це розплачуються звичайні громадяни».
Ціни на венесуельську нафту з вересня опустилися приблизно на $15 до $77,65 за барель. Тому ймовірно, що дефіцит товарів в що відчуває нестачу грошових коштів країні стане ще більш гострим, кажуть економісти. У деяких супермаркетах Каракаса вже доступно тільки 30% товарів першої необхідності, ціни на які контролюються, показало дослідження Datanalisis.
Уряд встановив норми споживання таких товарів, як молоко, рис, каву, куряче м’ясо, зубна паста і миючі засоби. Сканери відбитків пальців контролюють, щоб покупці не приходили в магазини знову, щоб їх докупити. Наприклад, не можна купувати сухого молока більше 900 г на тиждень. Тому його навіть стали називати «золотом». За словами губернатора штату Сулія Франсиско Аріаса та інших членів соціалістичної партії, сканувати відбитки пальців ефективніше, ніж перевіряти документи покупців, як це робили в деяких магазинах Каракаса.
Влада Венесуели звинувачує в дефіциті продуктів контрабандистів, які, за їх словами, купують продукти, ціни на які контролюються, і перепродують в сусідній Колумбії. Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявляє, що в Колумбію переправляється 40% споживчих товарів, хоча економісти говорять приблизно про 10%. Венесуела навіть стала закривати вночі митні пункти на всьому кордоні з Колумбією, довжина якого перевищує 2200 км.
На думку багатьох економістів, зниження контролю за валютним курсом і цінами, а також пом’якшення обмежень для місцевих виробників допоможуть скоротити дефіцит товарів. Відвідувачі супермаркетів Маракайбо з іронією зазначають: Венесуела, що продала в минулому році нафти на $114 млрд, змушена економити туалетний папір. Також через несправності сканерів відбитків пальців в черзі можна простояти більше п’яти годин, кажуть вони. Крім того, часто важко дістати навіть товари, ціни на які не контролюються, наприклад дезодоранти.
Однак в Венесуелі є обмеження не тільки на покупку товарів в магазинах. За словами жителів Маракайбо, через несправності водогінної системи воду відключають до 108 годин щотижня. Крім того, контролюється продаж бензину на автозаправках. Щоб водії заправлялися не частіше ніж два рази на тиждень, сканери зчитують штрих-коди, які повинні знаходитися на лобовому склі. Це робиться для запобігання контрабанди бензину. Якщо в Венесуелі завдяки субсидіям літр бензину коштує менше 1 американського цента, то в Колумбії – близько $1,2.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас