Кожна банківська транзакція понад 150 тис. грн пройде найсуворішу перевірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожна банківська транзакція понад 150 тис. грн пройде найсуворішу перевірку

Казна та Політика
2372
Найближчим часом президент підпише другу частину пакета антикорупційних законів, головний серед яких – про запобігання та протидію легалізації злочинних доходів і фінансуванню тероризму (його ухвалення – одна з вимог МВФ). Нововведення переверне уявлення українців про банківську таємницю і сильно розширить список потенційних спонсорів тероризму.
Перевірка на сепаратизм
Головне нововведення закону – необхідність самостійної перевірки будь-якої транзакції понад 150 тис. грн будь-яких фінустанов на предмет оцінки фінансових ризиків. Аналізувати будуть дії всіх компаній, організацій і приватних осіб, які можуть бути причетні до відмивання грошей, а підприємства, що фінансуються з офшорів, повинні будуть показати дані про своїх власників. Перевірками займуться співробітники банків, так звані комплаенс-менеджери. Подібні перевірки робилися і раніше, але абияк і неохоче (а потрібну операцію менеджер цілком міг пропустити). Тепер банки будуть карати: 500 тис. грн за порушення правил перевірки, 800 тис. грн – за пропущене порушення і 2 млн грн – за свідому підтасовку. «Якщо раніше керувалися міжнародною шкалою з колірними поділами, наприклад «червоний – небезпечний», тепер розроблена національна шкала: операція «небезпечна»,« нейтральна »,« безпечна ». Буде також створена єдина аналітична база транзакцій, з якої будуть черпати інформацію органи, провідні фінрозслідування, – розповів «Вістям» радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. – Сумнівні операції віднесуть до предикативних – це коли сама транзакція не є незаконною, але створює базу для проведення злочинної операції. Наприклад, підприємець, який сплачує податки в «центробанк» ДНР, тепер не зможе сказати: це був жест доброї волі. Адже на ці гроші терористи зможуть придбати зброю, з якої будуть вбивати українських солдат. Платежі такого підприємця будуть заблоковані».
Лазівки малого бізнесу
На практиці сумнівною можуть оголосити будь-яку фірму, яка співпрацює з ДНР / ЛНР: постачає продукти харчування, електроенергію, навіть ліки – всіма цими благами можуть користуватися бойовики. Транзакції з республіками не проводяться: банки пішли з Донецька ще на початку конфлікту. А бізнес шукає лазівки – зараз це найчастіше транспортні та експедиторські компанії. При цьому, щоб вивезти вантаж з невизнаних територій, потрібно отримати дозвіл від «влади ДНР». «Платиш за це мало не пів вартості вантажу. Доїжджаєш до території, контрольованої українською владою, і це саме дозвіл стає доказом співпраці з терористами, – сказав «Вістям» керуючий директор компанії Containerships Ігор Богданов. – Деякі ділянки доріг у Донецькій, Луганській областях стали платними: на блокпостах з фури беруть по 7 тис. грн за проїзд без гарантії того, що за найближчим поворотом вантаж не відберуть, а водія не пограбують. Якщо везти вантаж залізницею, відкати доводиться платити на кожній станції. Ніхто нікому не підпорядковується, махновщина».
Перекази – під ковпаком
Для простих українців у законі є кілька нововведень. Перше і головне – «верифікація значущих фіноперацій». Тепер такими вважатимуться перекази грошей на суму від 15 тис. грн (зараз поріг значимості – 150 тис.грн). Правда, переказів з рахунку на рахунок новація не стосується, мова тільки про операції, що здійснюються без відкриття рахунку (наприклад, Western Union і MoneyGram). «Тобто у випадках, коли клієнт вносить в касу банку гроші готівкою, а банк переводить їх іншій людині – по суті, банк буде ідентифікувати і верифікувати операції всіх систем миттєвих переказів, – пояснив «Вістям» радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький. – У клієнтів вимагають паспорт та ідентифікаційний код, і, якщо у банку виникнуть підозри, служба фінмоніторингу повинна провести поглиблену перевірку ». Будь-яку сумнівну транзакцію можуть заморозити на 30 днів – за цей час слідчий встигне підготувати матеріали для судового арешту рахунку або, навпаки, зняття претензій до транзакції.
Другий момент – руйнування банківської таємниці. Бухгалтерів, нотаріусів, адвокатів, аудиторів і ріелторів звільнять від будь-якої відповідальності за розголошення службової інформації, навіть якщо це завдасть шкоди роботодавцю. Тих, хто відмовляється стукати, покарають штрафами (1,7-3,4 тис. грн). Правда, це стосується лише фахівців, які не перебувають в штаті компаній.
Як писали «Вести», юристи вважають, що для тих, хто має намір приховати своїх кінцевих власників, нинішня редакція закону залишає достатньо можливостей. За словами адвоката департаменту кримінальної практики ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Єгора Штокалова, законодавство України та країн, включених в офіційний список офшорних зон, дуже відрізняється. А тому змусити формального власника компанії, наприклад, республіки Вануату, розкрити інформацію про осіб, на користь яких він діє за трастовим контрактом, майже неможливо.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас