Почім тепло в різних регіонах України - інфографіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Почім тепло в різних регіонах України - інфографіка

Казна та Політика
3116
До кінця тижня в Україні повинні включити опалення у всій країні – таке розпорядження дав Петро Порошенко. За кілька днів до цього Нацкомісія з енергетики та комунальним послугам затвердила тарифи, які в середньому в країні складуть 10-11 грн за квадратний метр. Таким чином, ціни на тепло зростуть на 30-50%, а з урахуванням того, що українців переводять на оплату тільки протягом шести місяців опалювального сезону замість 12, то зима для багатьох українців може стати непростою – з листопада по квітень доведеться викладати щомісяця великі суми, які під силу далеко не всім.
Хто скільки платить
Особливо непросто доведеться жителям Кривого Рогу, де встановили найвищі ціни на опалення – 12,94 грн за кв. м. Таким чином, опалення двокімнатної квартири в 52 кв. м обійдеться там в рекордні 694 грн на місяць. А ось в Івано-Франківську – в 398,3 грн. Тут найнижчі тарифи на теплопостачання (5,69 грн за кв. м). В Нацкомісії пояснюють: тариф на тепло залежить від зношеності тепломереж, продуктивності котельних, а також від погодних умов регіону. Чому вирішили, щоб українці платили тільки під час отопсезона? Тепловиробляючі компаніям конче потрібні гроші, щоб купувати дорогий газ. «Структура тарифу на тепло: до 65% складають витрати на газ, 8-10% – на електроенергію, до 22% – зарплата співробітників і 10% – все інше», – кажуть в Нацкомісії. Перейшли, правда, на шестимісячну оплату не скрізь.
Наприклад, у Львові тарифи залишилися колишніми – і оплачувати рахунки жителі регіону будуть протягом усього року. Якщо львів’янам пощастило, то найбільше дивуватися новими рахунками належить киянам. Вони платитимуть шість місяців на рік, і разові платежі виростуть більш ніж в три рази. Так, якщо за двокімнатну квартиру (52 кв. м) раніше платили 151 грн в місяць, то тепер доведеться заплатити 479 грн. Різкий стрибок фахівці пояснюють просто: киян розпестили необгрунтовано низькими тарифами, тому і підвищення здається таким серйозним, хоча тарифи далеко не найвищі в країні (9,22 грн).
Забули попередити про компенсації
На нові тарифи на опалення українці відреагували обурено – нові рахунки багатьох можуть розорити. «У мене пенсія 1300, за новими тарифами я буду платити близько 500 грн, плюс комунальні послуги – гривень 300, не менше! Залишаються 500 грн. Як прожити на ці гроші цілий місяць? На воді та хлібі? – Каже пенсіонерка з Харкова Галина Волчек. – У свої 68 років доведеться йти працювати взимку». Багато хто при цьому розповідали, що платити не будуть. В уряді знизують плечима: 4 млн сімей, чий дохід на рівні або нижче прожиткового мінімуму, отримають компенсації і будуть платити як за старими тарифами ЖКГ. Правда, як зізнався міністр Кабміну Остап Семерак, знають про це мало хто.
Наприклад, у вересні за допомогою звернулося всього 4,5 тис. сімей. Член бюджетного комітету ВР Павло Розенко вважає, що причина – мала поінформованість населення. «Компенсація реально працює, але багато або бояться йти в соцслужби, або взагалі нічого про неї не знають».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас