Фонд гарантування хоче стягнути 45,7 млрд грн з менеджерів і власників нині неплатоспроможних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування хоче стягнути 45,7 млрд грн з менеджерів і власників нині неплатоспроможних банків

Фондовий ринок
1347
Фонд гарантування вкладів буде проводити розслідування з метою виявлення першопричини погіршення фінансового стану банків до неплатоспроможного рівня, заявив в ході прес-конференції Андрій Оленчик, заступник директора-розпорядника ФГВФО.
“За однією з умов співпраці МВФ з Україною, зафіксованій в протоколі про наміри Президентом, Прем’єром і главою НБУ, фонд зобов’язаний проводити регулярні розслідування і застосовувати відповідні заходи” – зазначив він.
За словами Оленчика, зараз Україна знаходиться в стані погодження з МВФ технічного завдання для аудиторських фірм. Вони будуть відібрані цього року на основі відкритого тендеру, і в двох пілотних банках, де зараз знаходиться тимчасова адміністрація, проведуть спеціальний аудит.
“На англійській це звучить як forensic audit (рус. Судово-бухгалтерська експертиза). її мета дати аналіз з аргументами, цифрами і фактами щодо першопричин банкрутства банку. До кінця року ми визначимо аудиторів, проведемо пробний аудит в двох банках, і на початку 2015 відзвітуємо про результати”, – запевнив Оленчик.
За його даними, це буде один великий і один маленький банк з тих, в які зараз введена тимчасова адміністрація.
Водночас, вже зараз Фонд направив до правоохоронних органів 228 заяв щодо неплатоспроможних банків (не враховуючи фінустанови, передані Фонду за останні два місяці), за якими вже відкрито 115 кримінальних проваджень. З 115 – 73 виробництва відкрито на акціонерів і топ-менеджерів банків, 30 заяв по контрагентам банків, і 12 виробництв щодо просто посадових осіб.
“За 29 заявками ми отримали відмову, і за рештою ще чекаємо рішень, – підкреслив заступник глави Фонду. – Але ми не завжди погоджуємося з фактами відмов у кримінальному провадженні і звертаємося з цього приводу до суду. У нас було кілька прецедентів, коли суд підтримував наші клопотання, і приймав рішення на нашу користь”.
87 заяв стосуються розкрадання коштів, за ними відкрито 29 кримінальних проваджень. Це в першу чергу розкрадання активів банків. Костянтин Ворушилін, директор-розпорядник Фонду, згадує, як перед заходом куратора НБУ в одеський банк Порто-Франко менеджмент і власники “підчистили” всі активи.
“Все було красиво, організовано виведено на компанію “Топ-фінанс”, зареєстровану в Києві, – каже Ворушилін. – Гроші дуже великі. 192 кредитних справи були просто вивезені з банку і незрозуміло, де вони знаходяться”. Він також відзначає, що такі ж приклади є щодо Брокбізнесбанку.
“І чим більше банків, тим більше таких прикладів. На сьогоднішній день ми просто задихаємося від кількості судів: в день проходить від 10 до 15 слухань”, – нарікає Ворушилін.
Інша стаття, за якою Фонд направляє заявки, це розбивка юрособами, іноді в останню ніч перед введенням тимчасової адміністрації, великих вкладів на кілька фізичних осіб по 200 тис грн. Таким чином сума покриття з коштів фонду виростає з 20% до 40%, за ніч, максимум за тиждень. Таких заяв 47, виробництв відкрито 44.
Третя категорія заявок: халатність чи зловживання повноваженнями.
Сума претензій до топ-менеджерам і акціонерам становить 45,7 млрд грн. Це збитки, які, були нанесені цим банкам в результаті діяльності уповноважених осіб. Сума по вже відкритим 115 кримінальних виробництвам – складає 28,3 млрд грн.
“Абсолютним рекордсменом тут є Брокбізнесбанк”, – резюмує Оленчик.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас