Заміна коней на газовій переправі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заміна коней на газовій переправі

Енергетика
396
Незважаючи на спроби ринкового регулювання газового ринку України, питання про постачання російського газу залишається в компетенції президента і прем’єр-міністра. Формат його рішення стане зрозумілий після парламентських виборів, які пройдуть в країні 26 жовтня, і подальшого призначення нового складу Кабінету міністрів.
Вчора Європарламент затвердив новий склад Єврокомісії на чолі з головою Жан-Клодом Юнкером. Посередником з боку Брюсселя у врегулюванні конфліктних питань щодо газу між Україною і Росією буде новий єврокомісар з енергетики. Замість німця Гюнтера Еттінгера ним став словак Марош Шевчович, який також отримав портфель заступника голови Єврокомісії. П’ятирічний мандат нової виконавчої колегії ЄС розпочнеться 1 листопада.
Лобі – в минулому
Беззастережної підтримки української позиції з боку Шевчовича навряд чи варто очікувати, якщо Київ не буде схильний до компромісів. Новий єврокомісар з енергетики представляє країну, яка зараз на 100% залежить від транзиту російського газу через Україну. Тому щоб майбутньою зимою забезпечити надійність газопостачання не тільки рідної Словаччини, а й усього ЄС, Шевчович буде противником жорсткої тактики в переговорах з російським урядом і керівництвом «Газпрому».
Ці обставини не сприяють швидкій підтримці ініціативи НАК «Нафтогаз України» з розширення газотранспортних потужностей на кордоні зі Словаччиною, яке необхідно, щоб наростити обсяги реверсних поставок газу з 10 млрд куб. м до 30 млрд куб. м. Поставки таких обсягів газу зараз заблоковані «Газпром експортом», законтрактованого необхідні трубопровідні потужності, щоб не допустити інші компанії до їх експлуатації. І хоча це суперечить вимогам Третього енергопакету з лібералізації ринку, Братислава і Брюссель не поспішають домагатися від російських партнерів розриву контракту, термін дії якого закінчується в 2022 році.
«Газпром», в свою чергу, має намір вживати заходів, щоб заборонити європейським партнерам реекспорт закуповуваного російського газу реверсом в Україну. Такі російські настрої йдуть врозріз з політикою Євросоюзу з розвитку конкуренції. Але керівництво російської монополії продовжує наполягати, що реверс газу на український ринок – протиправна операція, яку європейські компанії не можуть здійснювати без порушення діючих довгострокових контрактів з «Газпромом».
Конфронтація в спадок
Врегулювання питань щодо реверсу перейде до порядку денного нового українського уряду, як і ряд інших проблем, пов’язаних з підписанням наступних домовленостей про відновлення поставок «Газпромом» для «Нафтогазу» (вони припинилися 16 червня через суперечку між компаніями про умови ціноутворення, тепер їх повинен розсудити Стокгольмський арбітраж).
За підсумками останніх тристоронніх переговорів, які пройшли у вівторок в Брюсселі за участю міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, його російського колеги Олександра Новака і єврокомісара Гюнтера Еттінгера, стало очевидно, що Москва і Київ розходяться в обсягах поставок і правовому форматі укладення нової тимчасової угоди.
Про закупівлі 5 млрд куб. м російського газу за ціною $385 за 1 тис. куб. м до 31 березня 2015 заявляв президент Петро Порошенко за підсумками зустрічі в Мілані з російським колегою Володимиром Путіним. Але у вівторок Юрій Продан оголосив, що українська сторона має намір закупити лише 4 млрд куб. м газу. Залишилися також питання юридичного оформлення цих поставок і пошуку джерела фінансування їх оплати для «Нафтогазу».
«Це повинен бути юридично зобов’язуючий документ від суб’єктів відносин – «Газпрому» і «Нафтогазу». «Газпром» відмовляється робити юридично зобов’язуючий документ», – повідомив Продан.
Старі правила для нових гравців
Новак вважає, що потреба в додаткових угодах між «Газпромом» і «Нафтогазом» через розгляди в Стокгольмському арбітражі велика, а єдиним варіантом, альтернативним постановою російського уряду з гарантією знижки в ціні на газ, може бути ще міжурядову угоду між Україною і РФ . «Інших варіантів надання ціни у вигляді $385 за 1 тис. куб. м не повинно бути, і не потрібно», – заявив Новак.
Його слова обгрунтовані. Як повідомляв Forbes, оскільки між «Нафтогазом» і «Газпромом» існує чинний контракт на поставку газу (Стокгольмський арбітраж його умови не відміняв), то з юридичної точки зору компанії не можуть укласти ще одні домовленості з цього приводу. Тому є передумови, щоб у схемі поставок російського газу з’явився посередник типу RosUkrEnergo, який буде узгоджений владою обох країн. Або ж як контрагент «Нафтогазу» з тимчасової угоди виступить ТОВ «Газпром експорт», яке в структурі холдингу «Газпром» координує поставки газу на зовнішні ринки.
Про хід врегулювання цього важливого нюансу не висловлювалося публічно ані уряд Арсенія Яценюка, ані президенти Петро Порошенко та Володимир Путін.
Для вирішення проблеми фінансування розрахунків з «Газпромом» Порошенко розраховує, що Київ зможе використовувати гроші МВФ та інших міжнародних фінансових організацій, які дозволять покрити фінансовий дефіцит «Нафтогазу». Глава держави очікує, що переговори з цього приводу успішно проведе в листопаді новий Кабмін.
Найбільш вірогідним наступником Арсенія Яценюка на прем’єрському посту зараз називають нинішнього віце-прем’єра Володимира Гройсмана, який також керує роботою Антикризового енергетичного штабу і вважається креатурою Порошенка. У чинному Кабміні він перший ще в липні публічно визнав, що без російського газу Україні майбутньої взимку не обійтися. І також назвав необхідний обсяг закупівель – не менше 5 млрд куб. м палива.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас