Трюфельний бум і падіння цін на делікатеси повернули італійцям смак солодкого життя під час кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трюфельний бум і падіння цін на делікатеси повернули італійцям смак солодкого життя під час кризи

Особисті фінанси
1029
Чималий урожай трюфелів став для італійських гурманів приводом для радості в розпал найдовшого економічного спаду в країні з часів Другої світової війни: ціни на італійські білі трюфелі, один з найдорожчих делікатесів світу, впали цього року приблизно на 37%.
Незвичні для італійського літа проливні дощі забезпечили рекордний урожай цих грибів. За даними Національного центру вивчення трюфелів Італії, зараз вони коштують близько 220 євро ($280) за 100 грамів в порівнянні з 350 євро в минулому році і 500 євро в 2012 році.
“Завдяки дощовому літу урожай цього року видався на славу’‘, – говорить мисливець за трюфелями з 45-річним стажем Джованні Монк’єро. В містечку Родді на північному заході країни він тримає школу для собак, де їх натаскувати на пошук грибниць.
Цього року білих трюфелів зібрано приблизно на третину більше, ніж за той же період 2013 року, повідомив національний центр вивчення цих грибів.
Італійський трюфельний бізнес оцінюється в 400 млн євро, включаючи чорні трюфелі, заявив глава Національного центру вивчення трюфелів Мауро Карбоні на щорічному ярмарку в п’ємонтському місті Альба, який триватиме до 16 листопада.
Падіння цін на трюфелі стало подарунком для італійців в нелегкі часи, коли більшість економічних новин в Італії наводять сум. Рецесія в країні з держборгом понад 2 трлн євро залишила мільйони людей без роботи. Згідно з останнім урядовим прогнозом, цього року італійська економіка може скоротитися на 0,3%. Безробіття серед молоді досягло рекордних 44,2%.
Прем’єр-міністр Маттео Ренці намагається поправити справи за допомогою реформи ринку праці і скорочення бюрократичного апарату, але експерти сходяться на думці, що виходу з кризи буде передувати поглиблення спаду.
Трюфель – рід сумчастих грибів, найбільш цінні види виростають під землею в дібровах і букових гаях Південної Франції і Північної Італії на глибині приблизно 30 см. Мають грибний смак з присмаком глибоко просмаженого насіння або волоських горіхів і сильний характерний аромат, в якому проявляються нотки лісової землі, ягід, опалого листя.
Збір трюфелів, оспіваних ще Цицероном і Плутархом, проходить з жовтня по грудень в темний час доби, коли спеціально навченим собакам і свиням найлегше відчути їх запах. Останнім часом перевага віддається собакам, незважаючи на складності їх навчання, оскільки для свиней ці гриби – рідкісні ласощі, і не завжди мисливець на трюфелі встигає відібрати у “помічника” цінний делікатес. Собак починають вчити пошуку трюфелів мало не з народження: цуценят поять молоком, змішаним з відваром або настоєм трюфелів, потім їх навчають в приміщеннях, в яких заховані шматочки натертої трюфелем деревини, і городах.
Італійці, дотримуючись традиції, вживають білі трюфелі тільки в сирому вигляді. Переважно гриби подрібнюють на дрібній тертці, після чого використовують як приправи, додаючи її в різні соуси, пасти, різотто або страви з яєць. Дешевші чорні гриби, як правило, готують.
Білі трюфелі подавалися минулого тижня під час вечері колишнього прем’єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі з президентом РФ Володимиром Путіним в міланській резиденції С.Берлусконі, повідомила Дебора Бергаміні, представник колишнього італійського лідера.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас