Важко визначити: правоохоронці намагаються встановити обсяг заарештованого палива, вивезеного з Одеського НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Важко визначити: правоохоронці намагаються встановити обсяг заарештованого палива, вивезеного з Одеського НПЗ

Енергетика
602
Одеські правоохоронці з’ясовують, який обсяг із заарештованого в травні палива, що належить компанії “Східно-європейська паливно-енергетична компанія” (ВЕТЕК) бізнесмена Сергія Курченка і що зберігається на Одеському нафтопереробному заводі, вивезено з підприємства.
Як сказав в ефірі одеського “7-го каналу” глава Одеської обладміністрації Ігор Палиця, спочатку правоохоронці близько тижня не могли потрапити на завод, потім вже близько тижня збирають дані, щоб визначити обсяг, палива, яке залищилось.
“Резервуари заміряли, але поки до цих пір не можуть встановити, скільки палива залишилося на НПЗ”, – сказав він.
Глава регіону нагадав, що на відповідальному зберіганні Одеського НПЗ знаходилося більше 60 тис. тонн палива. За його словами, в травні він отримав пропозицію надати можливість таємно вивезти паливо за 50% його вартості, але відхилив його. Однак на початку жовтня дізнався, що паливо все одно вивозиться бензовозами вночі. У зв’язку з цим він вимагав від Головного управління МВС України в Одеській області посилити охорону заводу, переміряти залишки палива.
Ситуація навколо Одеського НПЗ та арештованого палива загострилася в середині жовтня. Спочатку завод заявив, що невідомі під прикриттям міліції здійснюють рейдерське захоплення підприємства.
Правоохоронні органи Одеси тривалий час зберігали мовчання, потім ситуацію прояснила прокуратура області. За заявою наглядового відомства, прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за низкою статей Кримінального кодексу, в тому числі по ч.5 ст. 191, ч.3 ст. 212, ч.5. ст. 205, ч.3 ст. 209 і ч.2 ст. 364. В рамках розслідування цих кримінальних проваджень прийнято рішення переміряти обсяг палива, яке зберігається на Одеському НПЗ.
“Згідно з рішенням суду, з метою перевірки збереження кількісного та якісного складу заарештованих нафтопродуктів правоохоронці та фахівці отримали дозвіл на відбір проб та контрольні заміри. Всі дії на території заводу проводяться відповідно до вимог закону”, – пояснила прес-служба прокуратури дії силовиків навколо і на території НПЗ.
У свою чергу, колектив заводу заявляє, що під прикриттям розслідування кримінальних проваджень правоохоронці вивозять нафтопродукти із заводу на користь третіх осіб.
“Правоохоронні органи почали проявляти активні дії, спрямовані на переміщення зазначених нафтопродуктів на зберігання третім особам, які пов’язані з одним з гравців на ринку нафтопродуктів, які намагаються його монополізувати… У зв’язку з тим, що аналогічні дії відбуваються на інших нафтопереробних підприємствах і перевалках (зокрема, в Василькові та Херсоні), немає вже ніяких сумнівів в тому, що під приводом досудового розслідування ми спостерігаємо спроби реалізації схеми розкрадання нафтопродуктів і перерозподілу ринку”, – йдеться в зверненні колективу Одеського НПЗ на адресу президента України Петра Порошенка і глави МВС Арсена Авакова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас