Облгази повинні розділитися на дві компанії до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази повинні розділитися на дві компанії до кінця року

Енергетика
1182
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), розробила нові ліцензійні умови поставки газу за регульованим тарифом. Щоб відповідати їм, облгази до 1 січня 2015 році повинні будуть реформуватися: створити дві окремі юрособи: одну – для здійснення продажів газу, іншу – для його транспортування.
Жити за новим
Розробку нової версії ліцензійний умов НКРЕКУ пояснює просто: їх потрібно привести у відповідність до вимог закону «Про засади функціонування ринку природного газу». Український ринок поступово трансформується під європейські стандарти, у відповідність з якими послуги поставки (продажу – «Капітал») і розподілу (транспортування – «Капітал») газу повинні бути розділені і не можуть надаватися однією компанією, як це роблять облгази сьогодні.
Уже з 1 січня 2015 р. компанії-власники ліцензій на поставку газу не зможуть займатися його транспортуванням.
Станом на 1 вересня цього року ліцензії на постачання газу за регульованим тарифом мають 49 компаній, в основному це обл- міськгази (близько 70% цих підприємств пов’язані з структурами Дмитра Фірташа).
Партнер юридичної компанії CMS Cameron McKenna LLC Віталій Радченко пояснив «Капіталу», що облгази до кінця року повинні будуть зареєструвати другу компанію, яка отримає ліцензію постачальника газу за регульованим тарифом і торгуватиме газом. Облгазу ж залишаться функції доставки газу мережами споживачу.
У нових ліцензійний умовах вказано, що новостворена структура може входити у вертикально інтегровану компанію, але повинна бути юридично та організаційно незалежною від функцій, пов’язаних з транспортуванням і розподілом газу. При цьому керівникам нових компаній заборонено поєднувати посади в складі вертикально інтегрованої компанії і вони повинні бути самостійними в ухваленні рішень щодо поточних фінансових операцій і оперативно-технічного управління.
Де монополізація?
Тобто якщо нові умови будуть схвалені, всім цим компаніям доведеться спішно розділятися, і є всі підстави очікувати, що встигне це зробити далеко не кожен обл- і міськгаз. Перешкоджати якнайшвидшій трансформації обласних газових монополістів будуть нормативні акти, розроблені регулятором енергоринку.
Зокрема, в. о. президента всеукраїнської громадської організації «Союз учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін повідомив, що це друга редакція ліцензійних умов. Перша передбачала, що ліцензії на поставку газу можуть отримати дочірні підприємства облгазів. Згідно з українським законодавством, такі «дочки» повинні знаходитися в юридичній та організаційній залежності від облгазів, що, на думку співрозмовника видання, суперечило б вимогам європейського законодавства про розділення функцій постачання і транспортування газу. У другій редакції умов ліцензування НКРЕКУ прибрала норму про дочірні підприємства, але НКРЕ раніше вже затвердила програми про розмежування функцій облгазів, в яких це передбачено виключно через створення облгазами дочірніх компаній.
Проект документа містить ще один спірний пункт – претенденти на отримання ліцензії повинні надати серед інших документів і абонентську базу. «А якщо компанія вирішила зайнятися продажем газу вперше, то звідки у неї візьметься абонентська база? Виходить, цим бізнесом можуть займатися тільки ті, хто вже присутній на ринку», – зазначив Бакулін. При цьому він додав, що компанія-претендент на ліцензію, повинна узгодити список абонентів з облгазом. Таким чином, пояснив експерт, вихід на ринок нових гравців, котрі ніяк не будуть пов’язані з облгазами, буде неможливим.
З ним згодна та генеральний директор компанії «Укрнафтогазенерго» Марія Яковлєва, яка вважає, що запропонований проект постанови НКРЕКУ зберігає монополію облгазів на українському газовому ринку. «Це поки не зовсім європейський зразок – в Європі споживачі мають право вибирати постачальника незалежно від території, де він знаходиться», – вказав Радченко.
Часу обмаль
НКРЕКУ до 27 жовтня прийматиме пропозиції та зауваження до проекту документа, після чого винесе його на своє ж розгляд. В результаті у облгазів буде в кращому випадку всього два місяці, щоб привести свою діяльність у відповідність до закону. Представники облгазів вважають такі терміни занадто жорсткими. «Дивно й сумно, що документ з’явився тільки зараз, а не до початку 2012 р, як очікувалося. Тоді у нас був би час підготовку», – сказав «Капіталу» глава правління компанії «Київоблгаз» Володимир Машталірук.
За його словами, реорганізація облгазів в умовах відсутності планової тарифної виручки через зниження обсягів споживання газу посилиться вимушеним майбутнім зниженням рівня оплати споживачами внаслідок перемикання платежів з діючих облгазів на новостворених постачальників. «Відзначу, що реформування не тільки стисло за термінами, але і потрапить на пік самого важкого опалювального сезону в Україні. Навантаження щодо фінансування «розділових» заходів ляже на власників бізнесу. Чи будуть зусилля і витрати компенсовані через тарифи, поки не зрозуміло», – пояснив Машталірук і додав, що раціональніше цей поділ було б проводити в літній період.
Олександр Суков
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас