Чистка в банківському секторі України може стати каталізатором приходу private equity інвесторів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чистка в банківському секторі України може стати каталізатором приходу private equity інвесторів - експерт

Фондовий ринок
1634
Чистка, що відбувається в банківському секторі України буде каталізатором, який дозволить робити вигідні угоди для фондів private equity та інших приватних інвесторів, вважає керуючий директор групи ICU (раніше – “Інвестиційний Капітал Україна”) Макар Пасенюк.
“Ми вважаємо, що зараз час збирати фонд прямих інвестицій не тому, що все подешевшало (це само собою), але тому, що у нас має з’явитися каталізатор укладання угод. Під словом “каталізатор” я маю на увазі кризу в банківській системі, результатом якої повинна стати чистка балансів і відхід з ринку банківських установ”, – сказав він.
На думку М.Пасенюка, банки і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) будуть змушені ліквідувати застави, в рамках цих відкритих та прозорих продажів інвестори можуть отримати цікаві можливості для входу.
Керуючий директор ICU уточнив, що ФГВФО і банки будуть реалізовувати два типи активів – права вимоги за кредитами і активи, які були отримані на баланс у разі не виконання зобов’язань за кредитними договорами. При тому мова може йти про привабливі бізнеси, в яких співвідношення боргу до EBITDA прийнятно, просто у власників у сьогоднішніх умовах немає грошей, а банківська система їх не кредитує. “У чому полягає ідея? – У тому, щоб працювати з такими компаніями: купувати права вимоги, частково щось конвертувати в капітал, може додавати капітал, щось залишати як борг, тобто мати можливість інвестувати в усі інструменти структури капіталу”, – пояснив М.Пасенюк.
Він також вважає, що найближчим часом мало говорити про те, що якісь окремі сектори будуть показувати істотно більш високі результати зростання в порівнянні з іншими, тому що цього може бути недостатньо для того, щоб заробити гроші. “Бурхливого зростання не буде. Тому, на мою думку, основна стратегія – це інвестиції в стійкі бізнеси по низькій оцінці і активне управління процесами консолідації ринку: або органічно, або через M & A”, – сказав керуючий директор ICU.
Він повідомив, що група продовжує роботу над створенням подібного фонду прямих інвестицій, яка ускладнюється поточною ситуацією в країні. “Ми ведемо переговори з низкою потенційних якірних інвесторів і, якщо вони підтвердять, що таки заходять, тоді процес піде інтенсивніше. Цей проект у нас в активній роботі”, – уточнив М.Пасенюк.
Експерт зазначив, що в нинішній ситуації Україною можуть цікавитися інвестори, які купують стійкі бізнеси дешево (value investors) і в яких тривалий горизонт інвестування.
“Військові” інвестори готові брати на себе набагато більші ризики в обмін на набагато меншу ціну. Основне, що таких людей цікавить – нормальні, стійкі, бажано прості, бізнеси за дешево або нерухомість”, – пояснив він.
На його думку, якби не було ескалації ситуації, то на тих курсових рівнях і на тій прибутковості, що зараз досяжні у гривні, багато іноземних інвесторів вже хотіли б входити в Україну, і такий короткий період був в середині літа, коли з’явився попит нерезидентів на внутрішні держоблігації.
“Але на тлі ескалації зрозуміло, що він зник. Плюс народ, може бути, до кінця не розумів, наскільки події, які відбуваються на сході, мають довгостроковий вплив на економіку. Потім до всіх стало потихеньку доходити,“рожеві окуляри “стали підніматися…”, – сказав М.Пасенюк.
Однак, вважає керуючий директор ICU, для окремих інвесторів навіть розуміння того, що гірше вже не буде, може стати підставою для прийняття рішення про входження в країну.
“Основна причина, чому люди втікають, мені здається, це спільне розуміння того, що завтра може бути війна. Як тільки буде зрозуміло, що військові дії у нас припинені, ситуація зміниться”, – підкреслив М.Пасенюк.
Група ICU створена в червні 2006 року. До її складу входять інвестиційна компанія, компанія з управління активами та банк “Авангард”. Вартість чистих активів публічних фондів під управлінням КУА “Інвестиційний Капітал Україна” станом на 1 липня 2014 перевищила 329 млн грн.
Донедавна співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарєва, яку за пропозицією Петра Порошенка парламент у червні затвердив на посаді голови Національного банку України. Після цього В.Гонтарєва продала свою частку в ICU, а партнерами групи залишилися М.Пасенюк і Костянтин Стеценко.
Крім того менеджери ICU Олександр Животовський та Володимир Демчишин в липні-серпні були призначені керівниками відповідно Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас