Росія і Україна домовилися за ціни на газ в $385 до 31 березня - підсумки переговорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Україна домовилися за ціни на газ в $385 до 31 березня - підсумки переговорів

Енергетика
4853
Україна планує закупити до кінця року 4 млрд кубометрів газу. Про це повідомив журналістам єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх переговорів по газу.
За його словами, протягом 5 днів Єврокомісія визначить, який обсяг газу може бути оплачений Україною.
“Ми в цілому погодили, які обсяги газу до кінця року будуть прийнятними для “Нафтогазу”- мова йде десь про 4 млрд куб. м. Але тільки після ретельної перевірки стану фінансів “Нафтогазу” та бюджету України, після інтенсивних контактів з МВФ і з урахуванням програм фінансової допомоги ЄС, які вже діють, і які цього року будуть задіяні, буде остаточне рішення. Поки сума для поставок цих 4 млрд куб. м. газу не гарантується. З боку ЄС протягом 5 робочих днів ми прояснимо питання, які обсяги газу за передоплатою цього року можуть бути замовлені, скільки може бути оплачено”, – сказав він.
Принцип “бери або плати” не застосовуватиметься до України до кінця березня 2015 року.
Еттінгер підкреслив, що Україна, Росія і ЄС остаточно узгодили вартість газу на зимовий період до 31 березня 2015 року. Сторони обговорили тільки ті умови, які стосувалися так званого “зимового пакета”. Наступного тижня має бути підписаний тимчасовий договір з газопостачання. За словами єврокомісара, сторони продовжать працювати над двома проектами договорів: перший проект є політичним і має бути підписаний двома міністрами, а другий є бізнес-угодою, яку підпишуть глави “Газпрому” і “Нафтогазу”.
“Ми сподіваємося, що в наступну середу в Брюсселі відбудеться фінальна тристороння зустріч, за підсумками якої ми підпишемо угоду”, – заявив комісар.
Еттінгер, серед іншого, повідомив, що узгоджена схема формування ціни.
“По-перше, мова йде про ціну на газ на часовий відрізок до кінця березня. Обидві сторони приймають (як стало зрозуміло ще в Мілані) ціну $385/тис. куб. м. З боку російських партнерів вона гарантується. Ціна не може змінюватися в односторонньому порядку за рішенням уряду або парламенту в результаті підвищення експортного мита. По-друге, до кінця березня, в якості відхилення від діючого газового контракту, не застосовуватиметься принцип “бери або плати”. Це означає, що українська сторона визначає, чи буде вона замовляти обсяги газу для поставки. Але на умовах передоплати”, – зазначив він.
За словами комісара, домовленість передбачає сплату боргу України. Він зазначив, що розглядається можливість допомогти Україні у здійсненні такого платежу.
Україна підтверджує зобов’язання щодо виплати $1,4 млрд боргу за газ до кінця жовтня і ще $1,6 млрд до кінця року, заявив єврокомісар.
“Україна отримає рахунок від “Газпрому”, оплатить його і після цього отримає газ. Якщо “Нафтогаз” не зможе заплатити, якась європейська компанія може закупити російський газ і потім його перепродати”, – заявив Гюнтер Еттінгер.
Еттінгер також зазначив, що кошти, що надходять “Нафтогазу” за транзит російського газу, можуть бути використані для оплати тимчасових поставок газу в Україну.
У свою чергу міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що дохід “Нафтогазу” від транзиту російського газу до Європи не буде зараховуватися в рахунок боргу перед “Газпромом”.
“Таке питання піднімалося. Глава “Газпрому” підтвердив, що кошти, які “Газпром” платить за транзит, надходитимуть на рахунки “Нафтогазу”. Чи не буде взаємозаліку, здійснюватимуться поточні платежі в режимі грошових перерахувань”, – сказав російський міністр.
Крім того, Росія як і раніше вважає незаконними реверсні поставки газу Україні з ЄС і має намір заблокувати їх.
“Ми, як і раніше, вважаємо, що той товар (газ), який поставлений споживачеві, не може бути переданий (Україні) реверсом … Контракти такого не передбачають, юридичної бази для цього немає”, – заявив Новак.
Новак повідомив, що Росія розглядає можливість юридичних дій для зупинки решти реверсних потоків.
“Як ви знаєте, реверс зі Словаччини та з Польщі продовжує здійснюватися. Російська Федерація вивчає це питання з правової точки зору і найближчим часом ми вирішимо, що з цим робити”, – заявив міністр.
Як відомо, європейські партнери РФ вважають інакше і наполягають, що мають право на будь-які дії з газом, який вони купили в Росії.
В теж час міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Україна згодна перейти на передоплату за поставкуросійського газу за тимчасовою угодою.
“Чи готові робити передоплату, але механізм передоплати ще не врегульовано”, – сказав він.
Варто відзначити, що основною перешкодою на шляху досягнення компромісу між Україною та Росією щодо постачання газу в період до 31 березня 2015 (“зимовий пакет”) є розбіжності з приводу його документального оформлення: Київ наполягає на підписанні юридичного документа між “Нафтогазом України” і “Газпромом”, тоді як Москва вважає достатнім ухвалення постанови уряду РФ про знижку до ціни на газ за чинним контрактом 2009 року.
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив: “Мене дуже дивує, коли міністр (енергетики РФ Олександр Новак – Ред.) Говорить:“Підпишіть документ, який юридично не зобов’язує”. Це пряма цитата […] Ми дуже сподіваємося, що, все ж, буде підписаний юридично зобов’язуючий документ – це позиція України, позиція ЄК, наша загальна позиція”.
Він зазначив, що потрібна чітка документальна фіксація всіх переговорних позицій, які розходяться з чинним контрактом між “Нафтогазом” і “Газпромом” від 2009 року, – наприклад, за принципом “бери або плати”.
У той же час міністр енергетики Росії Олександр Новак підкреслив, що потреба в додаткових угодах між “Газпромом” і “Нафтогазом” відсутня, особливо в умовах їх розгляду в Стокгольмському арбітражі, а єдиним іншим варіантом, крім постанови російського уряду з гарантією знижки на 6 місяців, може бути ще міжурядова угода між Україною і РФ.
“Інших варіантів надання ціни у вигляді $385 за тисячу кубометрів не повинно бути і не потрібно”, – заявив Новак.
В свою чергу Продан повідомив, що “Нафтогаз” запропонував “Газпрому” спільно звернутися до Стокгольмського арбітражу, щоб зняти побоювання, що підписання документів між компаніями щодо “зимового пакету” вплине на розгляд стосовно газового контракту 2009 року.
Український міністр додав, що навіть у разі відмови російської монополії, “Нафтогаз” днями самостійно звернеться до суду, який вже сформував панель арбітрів у справі, і розраховує, що його роз’яснення на цей рахунок будуть дані до наступного раунду консультацій за участю Єврокомісії, наміченого на 29 жовтня.
Продан також розповів, що “Газпром” відмовився продати газ європейської компанії на своєму кордоні з Україною.
“Великі європейські компанії можуть запропонувати “Газпрому” продати газ на кордоні Україна – Росія і викупити цей газ. З метою врегулювання ситуації, підвищення енергобезпеки ЄС, вони можуть згодом закачати цей газ в сховища, продати його Україні.“Газпром” в цій ситуації має всі правові підстави (провести таку операцію – Ред.), все залежить від його рішення. Сьогодні ми отримали відповідь від “Газпрому”, що це неможливо – пояснень немає”, – сказав він.
Продан відзначив, що пропозиція використовувати європейську компанію-посередника була спільною від України та ЄС.
Міністр енергетики уточнив слова Еттінгера про купівлю газу, зазначивши, що Україна планує в листопаді та грудні купувати до 2 млрд куб. м. газу щомісяця, однак з урахуванням наявного дефіциту фінансування для його оплати, конкретні обсяги передбачається визначити в консультаціях з Єврокомісією до понеділка 27 жовтня.
“Ми в процесі консультацій (з Єврокомісією – Ред.), яка величина буде куплена до кінця року і яка сума буде сплачена”, – сказав український міністр на брифінгу за підсумками переговорів у Брюсселі у вівторок.
Продан також уточнив, що одночасно пропонується імпортувати реверсом з Європи близько 1 млрд кубометрів газу щомісяця.
Варто зауважити, що коли до мікрофона в Брюсселі вийшов Юрій Продан, російська делегація в повному складі демонстративно покинула зал.
Відзначимо також, що Юрій Продан принципово відповідав українською мовою на питання російських ЗМІ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас