У всіх електростанцій, які працюють на антрацитній групі вугілля, запаси залишилися буквально на кілька днів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У всіх електростанцій, які працюють на антрацитній групі вугілля, запаси залишилися буквально на кілька днів - експерт

Енергетика
1330
Ситуація із запасами вугілля для роботи електростанцій України вкрай складна, – вважає експерт з питань енергетики, керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.
На його думку, питання паливозабезпечення слід вирішувати як самим енергетичним компаніям, так і на рівні уряду, щоб не допустити серйозних проблем з поставками електроенергії.
“В цілому ситуація дуже складна. У всіх електростанцій, які працюють на антрацитній групі вугілля, запаси залишилися буквально на кілька днів”, – сказав Паращій.
За його словами, якщо порівнювати нинішній рівень запасів вугілля на ТЕС з минулим роком, то він скоротився в два рази.
“Питання в тому, де знайти вугілля в достатніх обсягах і за прийнятною ціною. Необхідно шукати на міжнародних ринках, імпортувати, – це очевидно. Те, що зараз намагаються робити… Так, потрібно шукати і в ПАР, може бути, в Китаї, може бути, і в Росії, – у них таке вугілля теж є”, – заявив експерт.
На думку Паращія, питання поставок вугілля повинні вирішуватися на всіх рівнях: від компаній ДТЕК і “Центренерго” до Кабінету Міністрів. “Якщо на рівні компаній такі проблеми вирішити неможливо, то очевидно уряд і всі регулюючі органи повинні допомагати. В тому числі, і Національний банк”, – сказав експерт, пояснивши, що в даному випадку мова йде, зокрема, про можливості передоплати, а “зараз з передоплатою не надто”.
Говорячи про те, про яку суму для стабілізації ситуації може йти мова, Паращій допустив, що “швидше за все, це питання обчислюється в сотнях мільйонів доларів”.
При цьому експерт звернув увагу на те, що якщо заходи не будуть зроблені найближчим часом, то це вкрай негативно відіб’ється на ситуації з енергопостачанням.
“Брак вугілля – це ризик взагалі для роботи як мінімум п’яти електростанцій. З тих, які працюють поза зоною АТО – чотири електростанції. Якщо ці електростанції не працюватимуть, то у нас почнуться проблеми з енергобалансом, подачею електроенергії, її стабільністю. Можуть бути й аварійні відключення електроенергії, в тому числі, і у великих містах, таких як Київ, Харків, Дніпропетровськ”, – переконаний експерт.
«Тому ситуація дійсно напружена і її потрібно вирішувати», – підсумував Паращій.
Як повідомлялося, на початок опалювального сезону на складах ТЕС залишилося 1,5 млн т вугілля при необхідних 3,5 млн т. Через подорожчання палива в результаті подій на Донбасі теплової генерації додатково потрібно до 2 млрд грн на місяць для його закупівлі на зиму. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України в серпні направило регулятору пропозиції щодо покриття фінансового небалансу теплової генерації без підвищення тарифів для населення. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг протягом місяця розглядає питання паливозабезпечення ТЕС і поки погодилася виділити на закупівлю вугілля тільки 600 млн грн до кінця року.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас