Євро пішов у мінус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро пішов у мінус

Світ
3099
Спроба Європейського ЦБ змусити банки кредитувати економіку, встановлюючи негативну ставку за депозитами, провалилася. Замість цього кредитні організації почали перекладати свої збитки на клієнтів, в свою чергу знижуючи ставки нижче нуля. Російські гроші навіть в таких умовах на батьківщину не повернуться, вважають експерти.
Відразу кілька найбільших банків світу зважилися на незвичайний крок – вони встановлюють негативні процентні ставки за депозитами в євро для великих клієнтів, повідомляє MarketWatch.
Тепер компаніям, які мають справи в єврозоні, доведеться платити за зберігання грошей у банку.
Так, Bank of New York Mellon 16 жовтня повідомив про те, що вводить ставку за депозитами в євро в розмірі мінус 0,2% річних. Джерела повідомляють, що Goldman Sachs Group і JPMorgan Chase & Co., які обійшлися без публічних оголошень, теж почали брати плату за зберігання грошей з великих клієнтів. Credit Suisse Group AG пообіцяв, що ставки не зміняться для решти валют, і ввів негативну для вкладів в євро, повідомляють клієнти.
Незабаром те саме може зробити HSBC відносно депозитів у розмірі понад €10 млн, повідомляють джерела. Це повинно скоротити наплив бажаючих перевести свої вклади в HSBC від конкурентів, що встигли встановити негативні ставки раніше. Офіційно HSBC поки заявляє, що «стежить за ситуацією». Ставки швидше за все будуть різними в різних банках, говорять джерела.
Це закономірний результат політики європейського регулятора.
ЄЦБ вперше в історії зробив ставку за депозитами негативною в червні 2014 року. З цього моменту комерційні банки, що розміщують вільні грошові кошти в ЄЦБ, не тільки не отримують за це відсотків, але і, по суті, штрафуються.
Завдяки цьому, як розраховувало керівництво ЄЦБ, замість зберігання грошей вкладників собі в збиток банки стануть більш охоче видавати їх як кредити.
У червні ставка була мінус 0,1% річних у червні, у вересні вона була знижена до мінус 0,2%. Після цього банки і почали перекладати витрати на клієнтів.
ЄЦБ таким чином сподівається знизити курс євро, запустити інфляцію, підстьобнути зростання виробництва. Слабкий євро вигідний (дає додаткову конкурентну перевагу) експортерам (а «локомотив» зони євро – Німеччина – один з провідних світових експортерів), а також бізнесу, який конкурує з імпортом.
Правда, на курсі євро в Росії це мало позначається. У вівторок він встановив черговий історичний рекорд – офіційний курс ЦБ на середу склав 52,65 руб./1 євро.
Негативні ставки за депозитами як у комерційних банків, так і у регуляторів – досить поширений прийом. Ще в 1970-х роках в Швейцарії банки встановили негативні ставки, щоб знизити привабливість депозитів і опустити курс швейцарського франка. У 2012 році у важкій економічній ситуації після світової фінансової кризи Credit Suisse і UBS вводили негативну ставку за депозитами. У 2011 році BNY Mellon заявляв про намір ввести таку оплату зберігання грошей на депозитах, але пізніше відмовився від цього плану. Прес-секретар BNY Mellon відзначає, що в 2011 році проблема «вирішилася сама собою», оскільки кількість бажаючих покласти гроші на депозит поменшало. «Сьогоднішня ситуація з євро, схоже, ще довго не зміниться», – зазначають в BNY Mellon.
Сьогоднішні дії банків мають особливе значення, оскільки найбільші банки приймають це рішення одночасно, залишаючи клієнтам не так багато альтернатив.
«Раз вже ми дійшли до негативних ставок в єврозоні, ми очікуємо, що це буде тривати досить довго, – каже економіст чиказького банку Northern Trust Corp. Пітер Йі – Це не закінчиться наступного року».
В першу чергу постраждають компанії, що спеціалізуються на інвестиціях – хедж-фонди і керуючі компанії.
Фонд взаємних інвестицій Vanguard Group підтвердив, що вже зіткнувся з обмеженнями. Але й великі міжнародні концерни, що мають справи з Європою, також будуть серед потерпілих. В BNY Mellon приблизно 15% депозитів відкриті в євро, уточнив фінансовий директор Тодд Гіббсон.
Клієнти вже починають підшукувати інші варіанти розміщення коштів, розповідають банкіри. Як заміну пропонуються інвестиції на фондовому ринку.
На думку економіста Treasury Strategies Ентоні Карфанга, масовість переходу на негативні ставки за депозитами може зробити це більш прийнятним в очах клієнтів. «Так це виглядає набагато краще», – каже він.
«Питання про підвищення ставок ЄЦБ зараз, коли економіка єврозони скочується в рецесію, не варто. Ставки збережуться низькими протягом усього наступного року, а може бути це доля єврозони на наступні кілька років», – розповів «Газеті.Ru» головний економіст Deutsche Bank в Росії Ярослав Лісоволик.
«Валютні активи перевищують пасиви, обсяг коштів вимірюється сумою під $ 300 млрд, але вони зберігаються не тільки в Європі, але і в США. Банки будуть скорочувати валютні активи, але не через політику ЄЦБ, а через брак інших джерел для виплат», – міркує науковий співробітник Інституту «Центр розвитку» НДУ ВШЕ Сергій Пухов.
На думку аналітика, навряд чи варто в умовах, що склалися очікувати серйозного припливу коштів до Росії.
«Якщо мова йде про комерційні операції, де головна мета – отримання дохідності, то ставки вплинуть. Але якщо мова в першу чергу йде про збереження, то на перший план виходить питання надійності. І з цієї точки зору негативні ставки не настільки великі, щоб відлякати клієнтів. Не думаю, що російські компанії почнуть виводити гроші з цих банків до Росії, бо тут гроші будуть в набагато більшій небезпеці», – говорить Пухов.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас