Нафта по $80 за барель може загальмувати зростання сланцевого видобутку - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта по $80 за барель може загальмувати зростання сланцевого видобутку - думка

Енергетика
1468
Нинішній “ведмежий” тренд на нафтовому ринку змушує аналітиків переглянути перспективи сланцевої галузі США, яка переживає вибухове зростання в останні п’ять років.
Ключова марка американської нафти – WTI – минулого тижня подешевшала до $79,78 за барель, мінімуму з червня 2012 року. На цьому рівні третина сланцевого видобутку буде нерентабельна, йдеться в огляді аналітиків нью-йоркського Sanford C. Bernstein & Co.
Видобуток на сланцевих родовищах скоротиться відносно попереднього року вперше з 2010 року, прогнозують Macquarie Group Ltd., ITG Investment Research і PKVerleger LLC.
За даними Bloomberg Intelligence, на горизонтальні свердловини в сланці припадає до 55% нафтовидобутку в США, і саме вони забезпечують практично все зростання ринку.
Міжнародне енергетичне агентство раніше очікувало, що до 2015 року США стануть найбільшим виробником нафти в світі, залишивши позаду і Росію, і Саудівську Аравію. Хоча деякі аналітики прогнозують відновлення або стабілізацію котирувань нафти, найменше сповільнення зростання нафтовидобутку в США змінить ситуацію на світових ринках, вважає економіст Macquarie з нафти і газу Вікас Двіведі.
“Це змінить загальне уявлення про нафту”, – сказав він.
Видобуток нафти в США збільшився минулого року на рекордні 944 тис. барелів на добу (б/д), а в поточному місяці досяг 29-річного піку в 8,95 млн б/д, свідчать дані Управління енергетичної інформації (EIA) – статистичної служби міністерства енергетики США.
Згідно з прогнозами ITG, при збереженні цін на нафту у $80 за барель зростання видобутку в США складе лише 5%, а не 12%, як передбачалося раніше.
При зниженні цін до $75 за барель зростання сповільниться майже вдвічі – до приблизно 500 тис. б/д, а при $70 за барель буде нульовим, вважає В.Двіведі з Macquarie.
Аналітики Bank of America минулого тижня попередили про можливе короткочасне зниження цін на нафту до $75 за барель, перш ніж світовий попит почне відновлюватися в 2015 році.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас