Обсяги виробництва тютюну в Україні зменшилися на 10 відсотків - Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги виробництва тютюну в Україні зменшилися на 10 відсотків - Рахункова палата

Аграрний ринок
319
Колегія Рахункової палати розглянула результати перевірки обгрунтованості планування та результативності контролю за повнотою нарахування та своєчасності надходжень акцизного податку з тютюну і тютюнових виробів до Державного бюджету України за 2012-2013 роки та I півріччя 2014 року і констатувала, що на сьогодні в Україні не створена цілісна система державного контролю за виробництвом і оборотом тютюнової сировини, тютюну і тютюнових виробів, їх обліком і оподаткуванням акцизним податком. Про це повідомили в прес-службі Рахункової палати.
За повідомленням, збільшення надходжень цього податку відбувалося в основному за рахунок підвищення його ставок і інфляційних процесів. Обсяги виробництва тютюну і тютюнових виробів зменшились на 10 відсотків. Всього протягом дослідженого періоду до держбюджету надійшло майже 42,9 млрд. грн. акцизного податку з тютюну і тютюнових виробів, що склало близько 5 відсотків всіх доходів державного бюджету.
Одночасно проведена перевірка показала, що введені форми звітності про нарахування та сплату акцизного податку, виробництво, придбання та реалізацію тютюнових виробів, результативність контрольно-перевірочної діяльності недосконалі і не дають повноцінної інформації для аналізу і прийняття управлінських рішень.
За відсутності належного контролю з боку контролюючих та правоохоронних органів спостерігається зростання незаконного виробництва і обігу сигарет. Встановлено, що обсяги нелегальної торгівлі тютюновими виробами практично не аналізуються відповідними органами державної влади. Як показують матеріали контрольного заходу, протягом 2012-2013 років тіньовий ринок сигарет досяг більше 9 відсотків внутрішнього ринку. У цих умовах резерв надходжень до державного бюджету в 2013 році тільки з акцизного податку склав майже 1,4 млрд. гривень.
Діючий порядок маркування підакцизної продукції також є недосконалим і дозволяє ухилятися від сплати акцизного податку. Так, протягом дослідженого періоду податкова міліція вилучила понад 53 млн. шт. підроблених марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів, з незаконного обігу було вилучено тютюнові вироби загальною вартістю 254 млн. гривень.
Досі не сформована дієве правове поле, не створено цілісний механізм регулювання виробництва і обігу тютюну і тютюнових виробів, їх оподаткування та контролю за надходженням платежів, зокрема, не відповідає світовому досвіду визначений у Україні механізм ліцензування виробництва тютюну і тютюнових виробів та торгівлі ними.
Колегія Рахункової палати зазначила, що на сьогодні акцизний податок з тютюну і тютюнових виробів як інструмент впливу держави на споживання товарів, шкідливих для здоров’я, недостатньо забезпечує виконання цієї функції, оскільки внаслідок підвищення ставок цього податку споживачі переходять на споживання продукції низького цінового сегмента. Міжнародний досвід показує, що з метою вирішення цієї проблеми в країнах ЄС та більшості країн СНД встановлені єдині розміри ставок акцизного податку на сигарети з фільтром і без фільтра. За розрахунками контрольної групи Рахункової палати, за умови збереження існуючих тенденцій на ринку тютюну в Україні в разі запровадження зазначеного досвіду держбюджет за рік додатково зможе отримати близько 0,5-0,6 млрд. грн. акцизного податку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас