Банк проблем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк проблем

Кредит&Депозит
1109
Ліквідація банків відбувається занадто швидко, через що Фонду гарантування вкладів фізосіб приходиться за безцінь розпродавати активи проблемних банків. Для вирішення цієї проблеми створять спеціалізований заклад, який протягом трьох років буде займатися поверненням боргів і реалізацією застав і кредитів. Експерти відзначають, що для ефективності роботи нової санаційної установи її діяльність повинна бути максимально публічною.
Активний продаж
Державу не влаштовує, що активи ліквідованих банків дуже швидко втрачають в ціні, через що неможливо не тільки розрахуватися з кредиторами, але навіть виплатити вклади всім фізичним особам. Щоб вирішити цю проблему, у Фонді гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) пропонують вдосконалити процес продажу активів неплатоспроможних банків.
Для цього до кінця року ФГВФО створить спеціалізовану установу, яка займеться роботою з проблемними активами банків, що ліквідовуються. «Це буде зроблено, щоб не продавати активи за безцінь. Зараз ми займаємося пошуком покупця самі, але у нас мало часу, тому що ми обмежені строком ліквідації», – сказав заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик. Можливість створення такої фактично факторингової установи передбачена ст. 52-2 закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб».
В процесі ліквідації зараз знаходиться 14 банків. Їх кількість, швидше за все, буде рости, оскільки Фонду в поточному році жодного разу не вдалося знайти інвестора для порятунку неплатоспроможної установи – всі вони відправляються на ліквідацію. Законодавчо встановлено, що ліквідація банку триває один рік з можливістю пролонгації на ідентичний термін. Ліквідація системних банків може бути продовжена на два роки. Якщо за цей час не вдавалося реалізувати активи, вони списувалися.
Спеціалізована установа зможе займатися стягненням грошей з боржників і реалізацією активів протягом трьох років. Передбачуваний розмір його статутного капіталу Андрій Оленчик назвати не зміг, так як він буде залежати від обсягу переданих йому активів. Виручені гроші від роботи з поганими активами підуть на повернення коштів кредиторам банків і оплату витрат спецустанови.
Підвищення вартості
Додатковий час необхідно спецустанові, щоб вигідно продати отримані активи. «Нам дається три роки, за цей час можна щось зробити з активами банків, щоб підвищити їх вартість, – розповідає керівник робочої групи зі створення спеціалізованої установи, президент Асоціації колекторського бізнесу Олександр Ільчук. – Наприклад, якщо у власності у банку є земля, то її можна продати: запропонувати ділянку під забудову або відкласти продаж на кілька років, коли ціни виростуть. Також можна працювати з цінними паперами, які є у банків, – приміром, зібрати їх в пул, і це буде контрольний пакет якогось підприємства». За його словами, для запуску роботи необхідно ще внести зміни до Податкового та Цивільного кодексів, щоб врегулювати питання оподаткування при передачі активів, згоди на це кредиторів і порядок роботи з валютними активами.
Питання зворотності коштів з неплатоспроможних банків зараз особливо актуальне. ФГВФО займається компенсацією вкладів на суму до 200 тис. грн включаючи відсотки. В цілому він повертає близько 98% всіх гарантованих вкладів, за рештою 2% вкладники просто не звертаються. Однак вклади розміром до 200 тис. грн сумарно складають до 50% всіх роздрібних пасивів. Решта вклади повертаються з продажу активів банку – в четверту чергу.
І це не рахуючи зобов’язань перед підприємствами (сьома черга), повернення яких практично не здійснюється. «Зараз у процедурі ліквідації перебуває 14 банків. По жодному з них ми не пройшли за виплатами далі третьої черги (вимоги ФГВФО). Причин для цього декілька: всі ці установи були відправлені на ліквідацію тільки в 2014 році, ще не завершилися процедури інвентаризації та складання реєстрів, – говорить Андрій Оленчик. – Ми припускаємо, що банки зможуть виплатити четверту чергу кредиторів (вимоги вкладів фізосіб на суму понад 200 тис грн), але в деяких з них ми навіть не сподіваємося на це».
Труднощі повернення
Учасники ринку вважають активи ліквідованих банків дуже проблемними, згадуючи про труднощі роботи іншої санаційної установи – Родовід Банку. «Для успішної роботи з проблемними активами статус організації не важливий, головне, щоб там були фахівці, які вміють це робити. Якщо це буде здійснено так, як в санаційний банк, який не веде діяльність, то толку не буде, – говорить один з банкірів, який скуповує активи проблемних банків. – Потрібно розуміти, що якщо це активи ліквідованих установ, значить, там дуже велике прострочення, і їх повернення буде пов’язано з великими труднощами».
При цьому необхідно на етапі створення спеціалізованої установи передбачити максимально прозору і публічну процедуру роботи з цими активами. «Зараз активи банків продаються за 10% від їх реальної вартості, навіть коли вони ліквідні і адекватні. Крім того, ніхто точно не знає, які у банку є активи, ніхто їх не бачив. Якщо процес взяти під контроль, то можна збільшити обсяг надходжень від продажу цих активів на 40%. За рахунок цих грошей можна виплачувати кошти вкладникам ліквідованих банків», – говорить старший партнер адвокатської фірми «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас