Китайцям дозволять народжувати більше дітей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайцям дозволять народжувати більше дітей

Світ
895
Протягом найближчих двох років усім китайським парам буде дозволено мати другу дитину, заявив дослідник, який консультує уряд КНР з питань політики контролю над народжуваністю.
“Ми маємо намір повністю послаблювати політику” протягом двох років після експерименту, в рамках якого деяким парам дозволяється мати другу дитину, заявив Цай Фан, заступник директора Китайської академії соціальних наук, дослідницького підрозділу уряду, в короткому інтерв’ю вчора після промови в Пекіні.
“Люди хочуть вибрати кількість дітей. Вони хочуть мати, і вони повинні мати вибір, принаймні для двох дітей”, – зазначив він. Торік президент Китаю Сі Цзіньпін послабив політику планування сім’ї Китаю, дозволяючи парам мати двох дітей, якщо один з батьків є єдиною дитиною в сім’ї.
Цій реформі не вдалося викликати бебі-бум в самій густонаселеній країні світу: менше 3% 11 млн китайських пар, які мають право на іншу дитину, звернулося за дозволом протягом перших шести місяців, підтверджують дані Національної комісії з охорони здоров’я і планування сім’ї.
До кінця травня все була подана 271 тис. заяв на отримання права завести другу дитину і 241 тис. отримала схвалення.
Цай зазначив, що дозвіл на другу дитину не зможе значно підняти рівень народжуваності для підтримки чисельності населення на тлі прогнозів ООН про початок скорочення до 2030 р. Коефіцієнт народжуваності на одну жінку становить 1,66, що можна порівняти з 2,1, необхідними для підтримки рівня населення.
Чисельність працездатного населення Китаю – люди у віці від 16 до 59 років – впала в 2012 і 2013 рр. Скорочується кількість працівників, які могли сприяти розвитку трьох десятиліть бурхливого економічного зростання.
Так як пропозиція робочої сили Китаю звужується, його потенційний темп росту впаде в середньому до 6,2% в рік з 2016 по 2020 рр., сказав Цай Фань Ган, колишній радник Народного банку Китаю, налаштований більш оптимістично. Виступаючи на форумі у місті Ухань, Фан прогнозують потенційні темпи зростання від 7% до 8% на рік до 2020 р.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас