Ілюзія "будівельного буму": чому в Києві прискорилося будівництво житлового комплексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ілюзія "будівельного буму": чому в Києві прискорилося будівництво житлового комплексу

Нерухомість
3750
Статистика будівельного ринку Києва за 9 місяців 2014 виглядає більш ніж оптимістично: з січня по серпень він поповнився 23 новими проектами із загальним обсягом пропозиції більш 6,5 тис. квартир, і до кінця року очікується завершення ще п’яти ЖК. При цьому до 10% комплексів будуються з випередженням графіка, що для кризового періоду і ледве живого попиту – економічний нонсенс.
Причини псевдобудівельного буму стають очевидні, якщо проаналізувати ціни на будівництво та на будівельні роботи. За 9 місяців 2014 вартість останніх зросла на 7% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. До кінця року ця цифра, очевидно, наблизиться до 10%. Тому забудовники в один голос говорять: з урахуванням швидкості, з якою змінюється ситуація в країні, закінчувати будівництва будь-якими силами потрібно зараз. Адже далі може не бути ні можливості, ні грошей на це.
Поспішають
Найбільше, очевидно, туманність перспектив лякає компанії “Київміськбуд”, UDP, “К.А.Н. Девелопмент”, “Інтергал-Буд” і “Укрбуд” – саме вони завершують зараз проекти найшвидше. “У другому півріччі 2014 (з липня по жовтень) вже стартував продаж у восьми житлових проектах цих компанія -“Квартет”,“Сонячна Рів’єра”,“Академ-парк”,“Перспектива”,“Печерськ-плаза”, Hoffmann Haus, Renaissance Residence і Lemonade”, – розповідає директор консалтингової компанії City Development Solutions Ярослава Чапко.
“У нашій компанії в планах завершення будівництва четвертої черги ЖК” Сонячна брама “(а це близько 50 тис. кв.м.) та продовження будівництва житлового комплексу преміум-класу Alter Ego, загальною площею близько 55 тис. кв. м.” – Приєднується до хору тих, хто поспішає закінчити будівництво заступник генерального директора ТММ з маркетингу та розвитку Олексій Говорун. Правда, сьогоднішній поспіх не означає, що компанія ставить хрест на 2015 році. “Наступного року ми плануємо розпочати будівництво двох нових проектів, один під Києвом, а другий – у Харкові. Сумарно порядку 200 000 кв. м заплановано до введення в експлуатацію в найближчі кілька років”, – додає Говорун.
Кому продавати
Відразу відзначимо, що кредитних грошей в нинішніх будівництвах фактично немає: банки, які втратили віру в девелоперів після обвалу 2008 року, так до сих пір і не ризикують давати їм гроші. Причому ні безпосередньо, ні через покупців квартир – навіть в тих банках, де іпотечні програми де-юре продовжують існувати, де-факто отримати позику можна тільки якщо клієнт готовий внести більш 50% вартості житла самостійно, а стабільність його доходу не викликає ані найменших сумнівів. А таких, зізнаються банкіри, на сьогоднішній день фактично немає.
Правда, на ринку все ще існує схема кредитування покупки квартир в афілійованих компаній-забудовників або коли забудовник є великим боржником, і банку, хочеш не хочеш доводиться фінансувати покупки квартир у нього щоб просто отримати шанс на повернення грошей девелопером. Так, сьогодні деякі проекти компанії “Укрбуд” кредитує “Укргазбанк”, проекти компанії “Київміськбуд” – “Ощадбанк” і “Укргазбанк”. Але це скоріше виняток із правил. Основна частина будівництв фінансується за рахунок власних коштів забудовника (як, наприклад, у “К.А.Н. Девелопмент”) і за рахунок безпосередньо залучених у покупців грошей. Які, як це не дивно, все ще є.
За 2014 у столиці було проведено більше 6 тис. угод з продажу первинного житла. “Нерухомість традиційно залишається одним з найбільш безпечних способів зберегти накопичення. Крім того, здійснити покупку підштовхує велику різноманітність пропозицій житла в бюджетному сегменті, підкріплене акціями, пільговими розстрочками від девелоперів”, – розповідає Алла Куценко, керівник департаменту маркетингу консалтингової компанії City Development Solutions. Тобто, мотиваційно ситуація повертається до витоків будівельного буму на початку 2000-х, коли криза 1998 року підірвала довіру українців до грошових заощаджень і вони почали масово вкладати в нерухомість саме з інвестиційними, а не споживчими цілями.
Тим більше, що забудовники готові йти на зустріч як мінімум в курсових питаннях: багато з пропонованих зараз програм з купівлі нерухомості пропонують вважати по давно забутому курсу 10 грн/1$. І абсолютно всі готові фіксувати в договорі розстрочки вартість квадратного метра в гривні, якщо вноситься від 35% вартості квартири.
Правда, навіть такі програми лояльності не рятують від зростання цін на житло. Що примітно, самі забудовники зізнаються, що валютна складова в їх бізнесі не так і велика, але підвищення ціни мотивують саме ростом курсу.
“На сьогоднішній день з урахуванням постійно зростаючого курсу валюти ми підняли ціни в гривні на 25%. В доларах ціна впала на 20%. Зростатиме курс – буде зростати ціна, незважаючи на те, що імпортна складова в будівництві відносно невелика – 15% . Плюс до всього не варто забувати про те, що існує середня ринкова ціна за квадрат в кожному класі нерухомості, нижче якої забудовник опускатися не буде. З іншого боку, якщо порівнювати ціни, сьогодні реальні угоди на первинному ринку відбуваються за курсом в 10-11 грн за долар”, – розповідає Олексій Говорун.
В умовах відсутності банківського кредитування надання розстрочки на покупку нерухомості безпосередньо забудовником з екзотичного інструмента перетворилося на зовсім стандартний. Найдовші розстрочки готові надавати сьогодні KAN Development і UDP – за квартиру в їх комплексах можна розплачуватися до 10 років. Інші забудовники поки тримаються в рамках звичних 2-3 років, але тенденція явно йде до збільшення термінів надання розстрочки.
Ольга Сороколєтова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас