Перед зимовим сезоном: лижі та сноуборди стали українцям не по кишені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перед зимовим сезоном: лижі та сноуборди стали українцям не по кишені

Особисті фінанси
978
Напередодні зимового сезону 2014-2015 рр. попит на лижі та сноуборди в Україні впав в три рази порівняно з минулим роком, розповіли «Вістям» в магазинах, які займаються продажем спортивної екіпіровки. При цьому, українці частіше цікавляться лижним одягом і зимовим спортивної взуттям, якеможна носити не тільки в горах, а й у повсякденному житті.
«Попит на лижі та сноуборди впав у порівнянні з минулим роком рази в три. Постачальники не поспішають везти, так як бачать, що народ купує погано. Минулого року в цей час люди вже починали готуватися і закуповувати спорядження», – сказала «Вістям» менеджер магазину екстремального спорядження On Top Наталія Шевченко.
Лижі не їдуть
Як зазначили співробітники спортивних магазинів, попит на «жорстку» частину екіпіровки (лижі, сноуборди, кріплення, черевики) вже років п’ять стрімко знижується, тоді як цікавіть до «м’якої» (верхній одяг, термобілизна, шапки, рукавички тощо) тільки зростає. Фахівці відзначають, що і цей рік не стане винятком. Причин цьому називають декілька.
«По-перше,«жорстка» частина дорога, її намагаються експлуатувати кілька сезонів. А в одязі, крім практичної, важливу роль відіграє іміджева складова. Тому її оновлюють не тільки за фактом зносу, але і слідуючи за модою», – уточнив бренд-менеджер компанії «Висота» В’ячеслав Семенець.
Але цього року до традиційних чинникам додалися ще політична та економічна нестабільність, а також девальвація. По-перше, через складну ситуацію в цілому по країні, екстремалів, які обов’язково поїдуть в гори взимку, істотно поменшало.
По друге, купівельна спроможність людей кардинально знизилася. «Не знаємо навіть, чи буде взимку підвищення попиту, як зазвичай було до цього», – признались в магазині «Лавина».
В третє, роздрібна ціна на екіпіровку прив’язана до курсу долара і євро, тому сьогодні бажаючим придбати лижі або сноуборд, доведеться витратити в середньому в 1,5 рази більше, ніж минулого року.
«Так, середня ціна на лижі в 2013 р трималася на рівні 1554 грн. Цього року вона зросла до 2000 грн. Середній сноуборд подорожчав з 1422 грн. до 1766 грн», – зазначили в компанії OLX.uа.
Так що навіть ті, хто вибереться в Карпати на новорічні свята, швидше за все, обійдуться без обновок.
Термобілизна: актуальна завжди
А от попит на зимову спортивний одяг стабільно зростає, незважаючи на те, що вона теж помітно дорожчає. Так, попит на черевики збільшився на 135% порівняно з попереднім роком, а на одяг і зовсім на 900%.
«В «м’якої» частини все набагато оптимістичніше, ніж в «жорсткої». Уже котрий рік лавиноподібними темпами зростає попит на термобілизну і технологічні шкарпетки. Продажі в магазинах вже пішли. Цей товар буде користуватися попитом, незважаючи на зростання цін», – сказав «Вістям» В’ячеслав Семенець.
Як зізналися «Вісті» в OLX.ua, вони фіксують близько 200 запитів в день на термобілизну. До речі, її подорожчання склало всього 10%, тоді як ціни на лижний одяг нових колекцій виросли приблизно на 36%: якщо комплект з лижних штанів і куртки не останньою колекції (і не дуже модного бренду) торік коштував приблизно 1200 грн, то в цьому – вже 2000 грн. «Якщо минулого року умовна «шапочка за $10» коштувала 80 грн, то цього року – як мінімум 130 грн. через зміну курсу. На цьому тлі щорічне підвищення ціни виробником в межах 5% майже непомітно», – зауважив Семенець.
Тому українці, купуючи, наприклад, лижну куртку або спортивну зимове взуття, звертають увагу на те, що б їх можна було носити не тільки під час занять лижним спортом. «Зараз акцент на одяг і взуття, яку можна носити і в повсякденному житті», – зазначив у розмові з «Вест» представник магазину Extreme-stock Роман Покриш.
Прокат теж дорожчає
Ті ж лижники, яким не по кишені навіть вторинний ринок екіпіровки (поношене обмундирування), а покататися дуже хочеться, стають клієнтами прокату. І він, до речі, теж не дешевшає. Якщо раніше день оренди лиж, черевиків і палиць (або сноуборду і черевиків) обходився людині приблизно в 70 грн/в день, то в цьому сезоні вже в 100 грн/день.
«Враховуючи, що ціна одного підйому зросла в середньому з 8 до 12 грн, а одноденний абонемент в тому ж Буковелі на підйоми виріс до 400 грн, то і на прокат взимку розцінки підвищаться з 70 до приблизно 100 грн», – підтвердила «Вістям» Наталія Шевченко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас