Як правильно утеплити свою оселю і отримати від цього фінансову вигоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно утеплити свою оселю і отримати від цього фінансову вигоду

Енергетика
3332
Втрати тепла через вікна у середньостатистичній столичній багатоповерхівці становлять близько 25%. Більше 40% – на зовнішні стіни будинку. Все решта – це дах, вентиляція, підвал. Як правильно підвищити енергозбереження у домі і отримати від цього фінансову вигоду?
За статистикою, близько 30% покупців житла економ-класу міняють віконні блоки після того, як починають робити ремонт у новобудові. Також в перші 5 років більше 50% покупців міняють склопакети, розповіла директор City Development Solutions Ярослава Чапко.
“На сьогоднішній день близько 70% ринку представлено саме проектами економ-класу. І в забудовників на сьогоднішній день немає, нажаль, стимулів для того, аби використовувати енергозберігаючі матеріали. Покупці не задумувались про питання енергоефективності, коли купували квартиру. Вирішальним критерієм була і залишається ціна квадратного метру і абсолютна ціна покупки квартири. Якщо ціна влаштовує – покупець готовий пожертвувати якістю”. – розповіла експерт.
Зовнішні стіни в таких економ-проектах виконуються в кращому випадку з пінобетону або газобетону, з меншою питомою вагою цегляного наповнення цін. “З одного боку, пінобетон має в три рази вищі теплопровідні характеристики, ніж цегла. Водночас, ми часто бачимо, що власники квартир самі утеплюють зовнішні стіни. Інше джерело втрат – вікна. Багато забудовників стараються надати привабливий вигляд будові та збільшують площу скла. В деяких проектах економ-класу площа скла доходить до 65% від загальної площі. Водночас, якість віконних блоків невисока, оскільки забудовники сьогодні економлять на усіх будівельних матеріалах“ю – зазначила експерт. В результаті – отримуємо нове джерело втрати тепла.
Популярні помилки при утепленні квартир
Якщо вирішили вкластись в утеплення оселі – підходити до цього питання потрібно зважено й комплексно, застерігає керівник Інженерно-Конструкторського бюро №5 Олена Огороднікова.
“Дуже часто люди самі собі обмежують доступ тепла в квартиру. В першу чергу це стосується довгих штор із цупкої тканини. Вони роблять перешкоду для потоку теплого повітря від батарей. Нагріте повітря піднімається вгору, і якщо є протяги від вікон, повітря охолоджується і опускається вниз. І цей потік теплого повітря від радіаторів не потрапляє в квартиру. Тому штори краще припідняти, і якщо є можливість – встановити захисні екрани за батареями, аби марно не гріти стіну”, – розповіла вона.
Утеплити стіни можна двома способами – з внутрішньої або із зовнішньої сторони. “Утеплення із внутрішньої сторони на багато простіше і дешевше. Для цього наклеюють на стіну утеплювач і закривають його гіпсокартоном. Але тут допускають велику помилку, бо “точка роси” (температура, при якій водяна пара в повітрі починає конденсуватися – ред.) утворюється між стіною та утеплювачем, і він починає промокати та руйнуватися. Тому перш ніж утеплювати з середини квартиру потрібно обов’язково нанести плівку, тобто зробити паробар’єр”, – радить інженер.
“Якщо стіни із цегли, їх часто утеплюють пінополістиролом, але при цьому не дають можливість стінам “дихати”. Тому утворюється конденсат. Такі квартири, утеплені пінополістиролом, треба обов’язково провітрювати, аби не утворювалась волога та грибок”, – додала Огороднікова.
Інша проблема, з якою стикаються усі жильці старих будинків – це холодні під’їзди. “Причина – через великі щілини в рамах, через розбиті вікна. Якщо не утеплити під’їзд, то холодне повітря буде проникати через двері в квартиру, через внутрішні стіни. Якщо у під’їзді мінусова температруа, то внутрішня стіна між сходовою клітиною та квартирою промерзає. І часто ми бачимо у ванних кімнатах, кухнях утворення грибка або як біжить конденсат по стіні. Тобто, якщо не утеплити вікна під’їзду і не закривати вхідні двері, будуть відбуватися втрати тепла не залежно від того, чи утеплені інші стіни і вікна, чи ні”, – розповіла інженер.
Працювати над енергоефективністю всього будинку, а не однієї квартири
“Проблема старих будинків в Україні – дуже давня. Їх будівництво відбувалось тоді, коли ніхто і не задумувався над тим питанням, що ці будинки мають бути окрім всього ще й економними”, – розповів експерт.
“На базі вже втілених програм в країнах Балтії, в Чехії, Словаччині, Угорщині, ми можемо сказати одну важливу річ – енергоефективність житлового сектору потрібно розглядати в розрізі будинків, а не окремих квартир. Тому що будинок – це єдиний організм. Велика помилка розглядати окремі квартири – досвід показує, що утеплення квартири додає комфорту, але ви жодної гривні не зекономите на цьому”, – зазначив Гайда.
За його словами, інвестиції у встановлення лічильників на будинок, його утеплення та підвищення енергоефективності позначиться не лише на економії коштів, але підвищить вартість нерухомості загалом.
“Конкретний приклад, який був у нас в Польщі. У старому будинку інвестиції в розрахунку на квадратний метр мали скласти 50 доларів. Це доволі багато, і окупитись вони мали лише через 10 років. Але ціна нерухомості в цьому будинку після капітальної модернізації мереж виросла на 130 доларів за метр квадратний. Тобто, усе може початись із бажання підвищити комфорт проживання, але згодом це вже стає третя чи четверта причина для проведення такого ремонту. Люди вміють рахувати свої гроші”, – розповів він.
В Україні немає механізмів для прийняття єдиних рішень
Система житлово-комунального господарства в Україні не просто неефективна – вона шкідлива, переконаний директор “Комфорт Таун” Артем Соколов.
“Необхідний комплексний підхід до питання енергоефективності та житлово-комунального господарства в нашій країні. Не обов’язково вигадувати велосипед і якісь нові ідеї. Усе можна взяти із досвіду тієї ж Східної Європи, які вже були використані на практиці”, – розповів він.
“У нас, на жаль, на даний момент не існує єдиного механізму прийняття рішень. Так, у нас є ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – ред.), житлові кооперативи, комунальні ЖЕКи, в яких власникам дуже складно прийняти рішення. Власники невеликого будинку можуть домовитись і комплексно утеплити будинок. Але це, на жаль, одиничні випадки. На мій погляд, цю галузь треба було реформувати – структурувати усі ці ЖЕКи, привести до єдиного товариства, ОСББ, тощо. Аби після будівництва будинку, власники могли одразу приймати рішення. Потрібно донести до усіх жильців – стара система ЖКГ в нинішніх умовах не просто не працює, вона шкідлива і не функціонує”, – додав Соколов.
“Після цього кроку власники багатоквартирного будинку стають власниками і дахів, підвалів, прибудинкової території. Це їх власність і вони мають за нею слідкувати. Відповідно, приймати і заходи по енергозбереженню. Держава тут навіть і не в силах справитись. Житловий фонд радянської епохи у нас величезний і він з кожним роком усе більше занепадає. Тому якщо люди не візьмуть усе в свої руки, то ситуація буде взагалі плачевною”, – переконаний він.
Поки що ж в Україні немає механізмів, які б дозволили жителям багатоквартирного будинку вирішувати такі питання, як підвищення енергоефетивності та утеплення всього будинку. “З усіх жителів, хтось та буде проти і відмовиться платити”, – вважає Соколов.
Гжегош Гайда розповів, як це питання реформували у Польщі. “Одного ранку ми прокинулись членами ОСББ і нам потрібно було найняти ліцензованого управителя будинком. Після цього жителі будинку збирались раз на рік, укладали план та тарифи. Не було більше питань брудних сходів та побитих вікон – ці питання регулювались приватним ринком. Усі розуміли, що в кінці прийде рахунок із відповідною сумою в ньому”, – розповів Гайда. Це змусило усіх відповідальніше та охайніше ставитись до майна будинку та прилеглої території.
Чіткого механізму, який дозволив би вирішувати такі питання в Україні дійсно бракує. І якщо подивитись на будинки, які обслуговують ЖЕКи та ті, де діють ОСББ, то різниця між ними одразу впадає в око. Так, за все треба платити – але в другому випадку принаймні видно, за що гроші були заплачені.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас