Зростання ВВП Казахстану можливе при середньорічній ціні на нафту вище $60 за барель - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП Казахстану можливе при середньорічній ціні на нафту вище $60 за барель - експерт

Енергетика
430
Темпи зростання економіки в Казахстані знизяться до нуля в разі падіння середньорічної ціни на нафту до рівня $60 за барель, вважає радник голови Нацбанку республіки Олжас Худайбергенов.
Падіння нафтових цін до цього рівня також викличе проблеми з платіжним балансом і зробить неминучим чергову девальвацію нацвалюти, написав О.Худайбергенов на своїй сторінці в Facebook.
“Треба розуміти, що це середньорічна ціна, а не в конкретний період часу. Тобто надлишки, накопичені в попередні місяці, компенсуватимуть недобір в подальшому, дозволяючи відтягувати запуск песимістичного сценарію”, – підкреслює експерт.
Він вважає, що навіть якщо таке падіння цін буде мати місце, девальвація нацвалюти відбудеться не раніше 2015 року.
“З одного боку, поки ця ціна буде досягнута, все менше часу залишиться до кінця року. З іншого боку, владі зовсім невигідно повторення девальвації в поточному році, бо така ситуація ставить під питання стабільність всієї фінансової системи (створюється не тільки прецедент, але також є ризик зростання соціальних протестів). Інакше кажучи, якщо ціна в $60 спостерігатиметься протягом місяця, а потім знову почне рости, то це буде витлумачено як реальна можливість взагалі не робити девальвацію. (…) Можна впевнено говорити, що до кінця року ніякої девальвації тенге не буде, а прогноз на наступний квартал/півріччя можна буде дати в грудні”, – уточнює О.Худайбергенов.
При цьому, на його думку, рубіж в $80 за барель середньорічна ціна на нафту подолає вже в жовтні.
“$80 за барель – це перший критичний рівень, при якому запускається песимістичний варіант бюджету, але ніяк не девальвація. Цей рівень прораховувався, значить, буде сприйнятий спокійно, не в режимі авралу”, – зазначив радник глави Нацбанку.
Глава Нацбанку Кайрат Келімбетов раніше заявляв, що девальвація в лютому цього року була проведена “з запасом міцності”.
Нацбанк Казахстану в лютому прийняв рішення відмовитися від підтримки обмінного курсу тенге до долара на колишньому рівні (150 тенге/$1 плюс-мінус 3%), скоротити втручання в процес його формування і знизити обсяги валютних інтервенцій. Щоб не допустити дестабілізації фінансового ринку та економіки в цілому, Нацбанк ввів новий коридор коливань курсу тенге до долара – 185 тенге/$1 плюс-мінус 3 тенге. Він також оголосив про продовження політики згладжування різких стрибків і короткострокової волатильності обмінного курсу.
У вересні Нацбанк розширив коридор коливання курсу тенге до долара з 185 тенге +/- 3 тенге, до 185 тенге + 3 / -15 тенге.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас