В Україні очікують місію МВФ в кінці жовтня - початку листопада - глава НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні очікують місію МВФ в кінці жовтня - початку листопада - глава НБУ

Казна та Політика
262
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) може відвідати Україну наприкінці жовтня – початку листопада, повідомила глава Національного банку Валерія Гонтарєва.
“Місія МВФ очікується в кінці жовтня – початку листопада”, – сказала вона на прес-конференції в Києві в четвер за підсумками візиту на щорічні збори МВФ і Світового банку.
В.Гонтарева підкреслила, що українська делегація у Вашингтоні отримала широку підтримку. “Безпрецедентна допомога з усіх боків”, – сказала глава НБУ.
За її словами, необхідно координувати такі устремління. Глава Нацбанку уточнила, що вже починається дуже активна робота над побудовою відповідного майданчика.
Вона також зазначила, що при погіршенні платіжного балансу країни розглядається можливість в рамках діючої програми МВФ пересувати терміни виділення траншей.
Як повідомлялося, МВФ 30 квітня 2014 схвалив кредитну програму stand-by для України на $16,67млн, розраховану на два роки, і на початку травня перерахував перший транш – близько $3,2 млрд. Спочатку другий-четвертий транші були намічені відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року в обсязі приблизно по $1,4 млрд.
П’ятий-восьмий квартальні транші намічені на 2015 рік у розмірі близько 2 млрд кожен, а заключний дев’ятий транш програми в $1 млрд, в разі дотримання закладених в неї термінів та умов, повинен бути виділений в середині березня 2016 року.
Проте другий транш був виділений лише на початку вересня. У зв’язку з цим було прийнято рішення про можливість об’єднати третій, четвертий транші і надати їх до кінця поточного року за підсумками чергового перегляду програми.
Передбачається, що в рамках цього перегляду програма може бути знову адаптована в зв’язку з військовими діями і економічною ситуацією в країні, що погіршилася, як і під час першого перегляду. Зокрема, прогноз падіння ВВП в 2014 році був збільшений з 5% до 6,5%, а допустимий дефіцит бюджету розширений. Раніше В.Гонтарєва повідомила, що експерти МВФ спільно з українськими фахівцями розглядають доцільність його подальшого погіршення – до 8-10%, а директор-розпорядник Фонду Крістіна Лагард висловила думку, що Україні для підтримки її економіки будуть потрібні додаткові зовнішні кредити, які мають надійти з різних джерел, а не тільки від МВФ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас