Валюту не доносять до кас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюту не доносять до кас

Валюта
2505
Українці все рідше продають іноземну валюту банкам, тому що запропонований ними курс набагато нижче, ніж реальна вартість валюти. В результаті у вересні громадяни продали в касах банків найменшу суму за останнє десятиліття – $276 млн. Інтервенції НБУ стали фактично єдиним помітним джерелом надходження валюти на роздрібний ринок.
Банки втрачають потоки
Адміністративні обмеження НБУ, в тому числі введення продажу не більше $200 в одні руки, не змогли у вересні зупинити зростання дефіциту готівкової валюти. В НБУ підрахували, що громадяни в минулому місяці купили у банків на $264, 6 млн більше, ніж продали їм. Зростання порівняно з серпнем склав порядку 30%.
Чистий попит на валюту збільшився через скорочення її пропозиції. У вересні населення продало банкам всього $276, 2 млн. Це найнижчий показник як мінімум з 2004 року, коли Нацбанк почав публікувати щомісячну статистику.
Скорочення обсягу продажу готівкової валюти громадянами цілком зрозуміло. Середня ціна, за якою валюту можна було здати в касах банків, становила 12,8-12,9 грн/$. При цьому котирування в обмінних пунктах фінансових компаній або на чорному ринку були на 1-2 грн вище.
Навіть зараз, за даними порталу Finance.ua, фінансові компанії продовжують скуповувати готівковий долар по 14 грн. Тому люди, коли у них виникає потреба продати долари, продовжують нести їх в небанківські установи, де курс покупки вище. А для деяких скупка по $200 в день в банках з подальшим продажем їх в обмінниках перетворилася на можливість заробітку 200 грн на кожній такій операції.
Попит зростатиме
Проведення валютних аукціонів на початку жовтня дозволило направити $159 млн з резервів НБУ на офіційний ринок. І до кінця місяця цей обсяг збільшиться ще більше. Однак дієвих ринкових механізмів спонукати населення також почати продавати накопичену ними валюту у регулятора поки немає. «Хотілося б, щоб економічні дії не залежали від виборів, але ми розуміємо, що попит на валюту буде зростати. Проте Нацбанк не збирається збільшувати обсяг інтервенцій. Ми впевнені, що продажі порядку $100 млн в тиждень для підживлення кас цілком достатньо», – каже перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.
Між тим регулятор розраховує на скорочення попиту в короткостроковій перспективі – після парламентських виборів. Ліміт на покупку валюти в розмірі $200 був введений тільки 23 вересня, тому його вплив на ситуацію в вересні було частковим. В перспективі ця норма повинна сприяти тому, що попит на валюту впаде в п’ять разів, прогнозували раніше в НБУ.
Труднощі регулювання
Учасники ринку поки не бачать можливостей для врегулювання ситуації на валютному ринку. «Існує дуже мало перевірених механізмів, за допомогою яких можна регулювати обсяги на валютному ринку. Стан готівкового ринку дуже сильно залежить від банків, від валютних потоків експортерів і імпортерів», – відзначає голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет.
Тому фінансисти радять НБУ звернути увагу не тільки на обсяги і регулярність інтервенцій для насичення готівкового ринку, але і на справедливий розподіл цієї валюти – щоб спекулянти не звертали її на чорний ринок. «У цих процесах повинні бути задіяні Генпрокуратура і СБУ. Нацбанку також потрібно бути рішучішим», – вважає голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас