The New York Times: обвал цін на нафту відповідає стратегічним інтересам США і Саудівської Аравії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The New York Times: обвал цін на нафту відповідає стратегічним інтересам США і Саудівської Аравії

Енергетика
2776
“У мене уява розігралася чи дійсно йде глобальна нафтова війна, де США і Саудівська Аравія воюють з Росією і Іраном?” – запитує оглядач The New York Times Томас Л.Фрідмен. “Не можна в точності сказати, чи є американо-саудистський нафтовий альянс навмисним чи просто збіглися інтереси. Але, якщо це щось відкрите, очевидно, ми намагаємося зробити з президентом Путіним і аятолою Хаменеї те ж саме, що американці і саудити зробили з останніми керівниками СРСР: збанкрутити їх, опустивши ціни на нафту нижче рівня, який потрібен Москві і Тегерану для збалансованості бюджетів”, – продовжує автор.
Фрідмен пояснює: сьогодні неспокійно в чотирьох нафтовидобувних країнах (Лівії, Іраку, Нігерії та Сирії), а Іран скутий санкціями. Років 10 тому подібні новини спровокували б зліт цін на нафту, але сьогодні, навпаки, вони знижуються вже кілька тижнів.
Зниження цін на нафту – результат сповільнення економіки в Європі та Китаї, що співпало з тим, що США зайняли одне з перших місць у світі з нафтовидобутку. Одночасно США дозволили експорт деяких нафтопродуктів, а Саудівська Аравія відмовляється зменшувати видобуток. “Кінцевий результат: Росії та Ірану важче живеться в момент, коли Саудівська Аравія і Америка протистоять обом цим країнам на “війні чужими руками” в Сирії. Це бізнес, але він попахує і “війною іншими засобами” – за допомогою нафти”, – йдеться в статті.
Правда, Фрідмен не очікує, що Москва чи Тегеран завтра ж обваляться. “У разі якщо ціни на нафту опустяться нижче 70 доларів, видобуток в США скоротиться, оскільки деякі геологорозвідувальні роботи не будуть окупатися, і ціни, можливо, підвищаться. Але не сумнівайтеся, цей обвал цін відповідає стратегічним інтересам США і Саудівської Аравії і шкодить Росії та Ірану”, – йдеться в статті.
Падіння цін – не випадковість, підкреслює Фрідмен. 3 жовтня Стенлі Рід написав в The New York Times, що воно сприйнято як реакція на позицію Саудівської Аравії – та “дала сигнал ринкам, що більше зацікавлена в збереженні своєї частки на ринку, ніж в захисті цін”. Saudi Aramco приголомшила ринки, знизивши ціни для Азії.
Зараз ресурси в достатку. Між тим технології, розроблені в Кремнієвій долині, дозволяють безпрецедентно нарощувати ефективність споживання енергоресурсів, пише автор.
Фрідмен вважає, що поточні тенденції не дуже сприятливі для нафтодиктаторів, зате у США збільшуються переваги в сферах ІТ, нафтовидобутку і капіталів.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас