Через подорожчання яловичини українці перейдуть на курятину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через подорожчання яловичини українці перейдуть на курятину

Аграрний ринок
1116
За вересень закупівельні ціни на яловичину в живій вазі зросли на 1,5-2 грн і досягли 22-25 грн / кг, що негайно позначилося на оптових розцінках. Ті до початку жовтня піднялися на 5-6 грн – до 45 грн / кг (яловичина в напівтушах), повідомила експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Аліна Жарко.
Зростання закупівельних цін на м’ясо великої рогатої худоби (ВРХ) стимулювало подорожчання в роздробі в середньому до 63-65 грн/кг. При цьому в Києві, за даними Мінекономрозвитку, середня вартість яловичини у вересні була зафіксована на рівні 71,52 грн за кіло. За останні 12 місяців м’ясо в столиці подорожчало на 15,31 грн (на 26%).
За словами, керівника аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марії Колесник, деякі виробники встановили ціну за телячу вирізку на рівні 100 грн/кг.
Експорт просів через Росію
До істотного зростання собівартості м’яса – на 35-46% – за словами виробників, привели девальвація гривні і загальна економічна нестабільність. Якщо в початку року роздрібна ціна підросла з 49,5 грн до 52 грн за кіло, то до літа кіло яловичини додало в ціні ще 5-6 гривень. Тоді експерти схильні були пояснювати цей факт дефіцитом товару на внутрішньому ринку і прогнозували до кінця року подорожчання ще на 5-8%. Але це зростання було зафіксовано ще до початку осені.
При цьому падіння гривні стимулювало експорт яловичини: за даними Мінагропроду за 8 місяців 2014 Україна збільшила його на 17% (до 123,2 тис. тонн загальною вартістю $222, 9 млн.) Поставки м’яса за кордон. А це, на думку Аліни Жарко додатково спровокувало зростання цін на нього всередині України. Водночас Марія Колесник відзначає, що експорт яловичини завжди був вище імпорту (на відміну від свинини), і виріс якраз тому, що після подорожчання внутрішній ринок «стиснувся» ще більше.
У кожному разі, за даними УКАБ, за 9 місяців цього року вивіз мороженої яловичини виріс наполовину: до 11,3 тис.т. проти 7,7 тис. т. за той же період 2013-го, а ескпорт охолодженої яловичини скоротився до 4,4 тис. т. (в 2013-му було 8,2 тис. т.). За словами експертів, це пов’язано з закриттям ринку РФ, куди надходила охолоджена продукція, а для більш дальніх поставок м’ясо доводиться заморожувати.
Виробники ковбас заощадять
Правда, учасники ринку не очікують подальшого істотного подорожчання. Бояться, що його «не потягне» збідніле населення, якому доведеться сильно збільшити витрати на опалення. На думку Аліни Жарко, це позначиться на споживчих перевагах, і українці переорієнтуються на більш дешеві види м’ясної продукції – свинину і курятину. Але оскільки, свинина до осені також відчутно зросла у вартості, то найактивніше люди стануть купувати м’ясо птиці.
Тому, щоб забезпечити собі збут, переробники (виробники ковбас, консерв та ін.) Також змушені знижувати витрати на сировину, переходячи на більш дешеву продукцію. Наприклад, замість м’яса першої категорії використовувати другу категорію або курятину замість яловичини там, де це можливо.
В результаті частка м’яса птиці на ринку досягла 67,3%, свинина займає 28,3%, а яловичина – всього 4,4%.
Кури не подорожчають
Очевидно, що перехід населення і виробників з свинини з яловичиною на м’ясо птиці не міг не відбитися на планах виробників. За підсумками року виробництво м’яса птиці зросте на 10% (приблизно 100 тис. тонн), щоб зростання попиту з боку населення був цілком задоволено. «Ми на експорт продаємо тільки те, що внутрішній ринок не здатний спожити», – запевнили нас в Союзі птахівників.
При цьому дані офіційної статистики свідчать, що до кінця квітня ціни на птицю взагалі не росли, а застопорилися на рівні 20-21 грн / кг в тушці. Але як тільки відбувся обвал курсу гривні, вони стали додавати щомісяця приблизно 1 грн. на кілограмі курятини. «Всі компоненти виробництва почали дорожчати», – пояснив голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. В результаті до кінця літа ціна курятини досягла 28,6 грн / кг, але як тільки курс долара перестали розгойдувати, і він трохи відкотився, вона зафіксувалася в районі 27-28 грн/кг. Причому, за словами експертів, там вона і залишиться в майбутньому, якщо ціни на зерно збережуться на колишньому рівні (а світова кон’юнктура цьому сприяє).
Оскільки другий фактор подорожчання – дефіцит – як уже було сказано, теж не зіграє на підвищення, особливих цінових коливань на курятину в цьому році експерти не очікують. «Ринок повністю насичений, йде жорстка конкуренція, так що істотного підвищення цін не передбачається, якщо не буде якихось макроекономічних потрясінь», – запевняє Бакуменко. На його думку, коливання цін можливі в межах 3-5%.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас