The Economist: світова економіка має глобальні проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Economist: світова економіка має глобальні проблеми

Світ
1613
Рівень безробіття в Америці за вересень впав нижче 6%. Економіка Британії, де виробництво зросло до 3,2% за показниками на червень цього року, зростає швидше, ніж у будь-якої іншої великої багатої країни. Банкіри центрабанку рахують дні то того моменту, коли зможуть підвищити процентні ставки, – пише The Economist.
По суті, у всіх інших країнах новини нерадісні. Зона євро, друга за величиною в світі економічна зона, здається, з’їжджає з позицій слабкого відновлення назад у відкриту рецесію, а Німеччина котиться до узбіччя. Шокуюче слабкі показники обсягів промислового виробництва та експорту означають, що ВВП Німеччини швидше за все покаже скорочення другий квартал поспіль – це популярне визначення рецесії. Японія, третя за величиною економіка світу, також може опинитися на краю падіння, оскільки квітневе збільшення податку на споживання більш негативно впливає на витрати, ніж очікувалося. Економіки Росії і Бразилії стагнують, в кращому випадку. Навіть у Китаї, все ще зростаючому підозріло гладкими темпами в 7,5% на рік, є побоювання з приводу колапсу в сфері нерухомості, кредитної бульбашки і падіння показників виробництва.
Настільки нерівномірна світова економіка навряд чи буде стабільною. Або ослаблення за рамками англо-саксонського світу виявиться тимчасовим, або це налякає фінансові ринки і затьмарить прогнози всюди. Загальноприйнята точка зору припускає, що глобальне зростання посилиться в 2015 році, коли американський сплеск підтягне інші місця, і що нинішнє повсюдне ослаблення виявиться тимчасовим. МВФ вважає, що глобальне зростання досягне 3.8% наступного року. Однак дане видання більше турбується з приводу двох речей. По-перше, нинішнє ослаблення, особливо в зоні євро, може тривати довше, ніж очікують інвестори; по-друге, нерівномірне зростання може саме по собі провокувати дестабілізаційні зміщення, зокрема по долару.
Побоюючись гіршого
Зона євро опинилася в набагато більшому безладі, ніж припускають основні показники, оскільки довгий час її зростання вирівнювалося завдяки Німеччині. Італія перебуває в рецесії два роки; економіка Франції стагнує місяцями. Зараз, коли Німеччина опинилася в біді, шанси на дефляційну спіраль в японському стилі різко зросли. Законодавці Німеччини продовжують вперто противитися стимулам, яких вимагає єврозона. І хоча їхня власна економіка зайшла в тупик, вони мають намір збалансувати бюджет в 2015 році. Вони хочуть змусити Францію знизити свій дефіцит, демонструють слабкий інтерес у схемі загальноєвропейських інвестицій, і їхня протидія пояснює, чому ЄЦБ так зволікає зі схемою купівлі облігацій для боротьби з дефляцією. Кількісне пом’якшення, очікуване ринками, відкладено на місяці, якщо і зовсім відбудеться.
Перспективи єврозони сумні, але інші слабкі гравці також дуже далекі від відновлення. В Японії, наприклад, економіка готується до удару з боку чергового збільшення податку на споживання в жовтні 2015 року. З урахуванням падіння цін на сировину і сповільнення Китаю, важко уявити, як економіки, що розвиваються, зможуть прискоритися, навіть якщо Америка зростає.
Оптимісти вважають, що більш сильний долар – простий шлях експорту американського оздоровлення в інші місця; але і це складніше, ніж здається на перший погляд. Американський долар, звичайно, на підйомі, який підігрівається швидким ростом і перспективами посилення монетарної політики ФРС. З торгово-зваженої позиції, з липня він виріс на 6,3%, і знаходиться на шестирічному піке проти ієни та дворічному піке проти євро. Все вказує на те, що він буде рости далі: доларові сплески зазвичай розтягуються на кілька років.
Це має стати хорошою новиною для слабких країн: їхні експортери стануть більш конкурентоспроможними, а дорожчий імпорт допоможе запобігти дефляції. Але це також може містити ризики. У валют є тенденція переростати. Компанії та уряди, які запозичили в доларах в останні кілька років, будуть змушені платити більше. Доларові запозичення компаній з ринків критично зросли з 2008 року, за оцінками, до 70% від загальної кількості випущених облігацій. І тимчасовий імпульс більш дешевої валюти може дати таким, як Франція, Італія і Бразилія (і все більшою мірою Німеччина), додатковий привід, щоб відкласти структурні реформи.
Рецепт для слабаків простий: вилікуєте себе самі. Замість того щоб чекати, поки Америка вирішить їхні проблеми, відстаючі повинні сприймати нинішню хвилю поганих новин як дзвінок будильника. ЄЦБ повинен негайно ж почати купівлю облігацій. Японський уряд повинен відкласти підвищення податку на споживання, поки не відновиться економіка. Країни, які можуть собі це дозволити, зокрема Німеччина, повинні інвестувати в інфраструктуру. Навіть Америка і Великобританія повинні бути обережними, особливо в питанні занадто швидкого посилення монетарної політики. Багато чого може піти неправильно – і їм навряд чи б захотілося бути затягнутими в ті хащі знову.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас