Нацбанк скоротив рефінансування до мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк скоротив рефінансування до мінімуму

Кредит&Депозит
448
Національний банк скоротив обсяг виданого банкам рефінансування до мінімуму за останній рік. У вересні регулятор надав фінустановам лише 3,8 млрд грн, або лише 2,7% суми, виданої їм з початку року. Востаннє обсяг рефінансування опускався нижче цього рівня в вересні минулого року. Але тоді це було дозволено, оскільки українські банки все ще продовжували кредитувати економіку. У вересні 2013 го їх гривневий кредитний портфель збільшився на 2,6% і продовжував рости до кінця року.
З початку ж поточного року фінансові установи через дефіцит ліквідності, спровокований відтоком гривневих депозитів, лише скорочували обсяг залишків за кредитами в нацвалюті. Зростання кредитного портфеля спостерігався лише в одному місяці – в серпні. У вересні він знову почав танути. За місяць показник впав на 0,3%. Таким чином, скорочення з початку року досягло 8,3%. В результаті при обсязі виданого рефінансування в 142,1 млрд грн з початку року кредитні портфелі у гривні скоротилися на 49,7 млрд грн.
Причиною небажання НБУ продовжувати кредитувати банки може бути те, що частина цих коштів йде на покупку валюти.
«Обсяги виданого рефінансування і залишки на банківських коррахунках помітно корелюють з курсом гривні», – відзначає фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. Це означає, що прямо або побічно – через заявки клієнтів – ці кошти формують попит на інвалюту, під тиском якого падає курс гривні.
Втім, на його думку, в цілому банки використовують кошти рефінансування, отриманого від НБУ в основному для обслуговування відтоку депозитної бази. За дев’ять місяців вкладники вилучили з банків 32,9 млрд грн гривневих депозитів. Обсяг валютних депозитів в гривневому вираженні виріс на 26,5%, але з урахуванням девальвації гривні більш ніж на 60% це означає фактичний відтік і валютних депозитів, якщо вимірювати їх в інвалюті. В цілому, за словами голови НБУ Валерії Гонтарєвої, відтік депозитів з початку 2014 і станом на 6 жовтня склав 110 млрд грн.
Крім того, банки, які залучали депозити у валюті, а кредити видавали в гривні, тепер із за відтоку депозитів змушені вирівнювати валютну позицію за допомогою рефінансування від НБУ. «Раніше вони закривали позицію за допомогою свопів, але тепер свопи на мінімумі», – каже Шапран.
Частина коштів від кредитів НБУ банки направляють на придбання ОВДП. За дев’ять місяців обсяг держоблігацій внутрішньої позики, які тримають банки, виріс на 5 млрд грн.
Нацбанк скоротив рефінансування до мінімуму
Потенційні позичальники не готові обслуговувати кредити за нинішніми ставками. У той же час банки не можуть собі дозволити знижувати ставки по кредитах, використовуючи на ці цілі недешеві кошти, отримані за рахунок рефінансування від НБУ. Середньозважена процентна ставка за операціями НБУ на підтримку ліквідності у вересні склала 18,64%, в середньому за дев’ять місяців – 14,22%.
Правда, найближчим часом сприйняття українцями вартості кредитів може змінитися. Згідно консенсус-прогнозу «Капіталу», споживча інфляція досягне 19,5% в грудні 2014-го порівняно з аналогічним місяцем 2013-го. Це зробить нинішні процентні ставки по кредитах більш привабливими, ніж колись.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас