Нафтогаз може повернути 11 млрд кубометрів газу - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз може повернути 11 млрд кубометрів газу - юрист

Енергетика
2475
Справу між RosUkrEnergo і НАК “Нафтогаз України”, яка розглядалася в Стокгольмі, можуть переглянути. Дана історія має очевидні ознаки корупції з конкретними негативними наслідками для держави. У цьому ми можемо переконатися хоча б оцінюючи позицію України в цьому спорі. Таку думку висловив юрист, експерт з газових питань Станіслав Батрин.
“Арбітраж між двома компаніями в Стокгольмі був позбавлений змагальності сторін у його первісному сенсі. Особливої уваги заслуговує принципова зміна Україною позиції в питанні фактичного визнання позовних вимог RosUkrEnergo. Питання по суті повинні бути адресовані до тодішнього керівництва Міністерства юстиції та НАК “Нафтогаз України”, оскільки на даному етапі арбітражного розгляду зміна позиції повинно бути не тільки формальною, але і обгрунтованою певними нововиявленими обставинами, про які не було відомо раніше. У поєднанні з тим фактом, що Україна не використала належні можливості для оскарження даного рішення, може йти мова про кримінальну відповідальності про заподіяння країні шкоди в особливо великих розмірах”, – зазначив С.Батрін.
За його словами, особливої ​​уваги заслуговує те, що інтереси Нафтогазу в справі проти RosUkrEnergo представляла міжнародна юридична фірма White & Case, яка залучила як юридичних радників українську юридичну компанію Magisters. У зв’язку з цим, потребує з’ясування і та обставина, чи розходилася правова позиція юристів з позицією Мін’юсту, НАК “Нафтогаз України” і Міненерго і якщо так, чому сторона України не взяла це до уваги.
“Надалі ж, саме виконання рішення в Україні відбулося, ймовірно, з використанням тиску на суд. Про це може свідчити те, що, в більшості випадків в національних судах рішення іноземного суду в такій категорії справ виконати надзвичайно складно. Незважаючи на це, рішення не тільки було визнано, але і було направлено до виконання в дуже короткі терміни. Відходячи від чисто юридичної оцінки, ми можемо висловити думку, що питання такого значення вирішувалося на рівні Президента”, – зазначив експерт.
Юрист повідомив, що на сьогодні формальний термін на подачу апеляційної скарги пройшов, оскільки закон Швеції відводить для цього 3-місячний термін.
“Разом з тим, якщо Україна через інструмент кримінального переслідування встановить, приміром, злочинна змова представників України при розгляді справи в Стокгольмі, ми зможемо підняти питання про перегляд арбітражного рішення, – якщо факт скоєння злочину матиме значення для вирішення спору Нафтогазу проти РосУкрЕнерго. В такому випадку, ми зможемо оскаржити рішення і сьогодні”, – повідомив С.Батрін.
Раніше повідомлялося, що Україна має намір заперечити рішення суду про повернення 11 млрд куб. м природного газу компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія).
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас