При наявності грошей українці готові покинути роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При наявності грошей українці готові покинути роботу

Особисті фінанси
4818
Дві третини українців не люблять свою роботу і не трудилися б, якби не потрібно було себе фінансово забезпечувати. Про це свідчать результати дослідження, зробленого кар’єрним порталом Rabota.ua.
Його менеджери спілкувалися з людьми, які зараз шукають нове місце роботи. Лише 36% опитаних повідомили, що продовжували б працювати, навіть якби їм не потрібно було заробляти гроші. І відразу 64% сказали, що з радістю відмовилися б від професійної діяльності.
«Це дуже сумна цифра, в яку не хочеться вірити. Значить, 64% наших співвітчизників витрачають безцінний час на те, що не приносить їм задоволення, тільки заради грошей. Хоча, все-таки, думаю, що ближча до реальності цифра – менше 50%. Гроші (зарплата) – лише один з факторів, які стимулюють людей на роботу. І далеко не найголовніший. Набагато важливішими є соціальний статус, самореалізація і комунікація», – прокоментувала результати дослідження старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України Олена Вознесенська.
Це, до речі, підтверджують основні причини, які називали респонденти в якості пояснення: чому не покинуть роботу ні за яких умов. Для 42% респондентів відсутність роботи означає ризик занудьгувати, ще 17% потребують елементарного спілкування, з колегами в тому числі, а 31% респондентів просто люблять свою роботу. Кожен десятий опитаний самостійно вказав свою мотивацію до збереження за собою робочого місця.
Серед інших варіантів відповіді називалися робота як спосіб самореалізуватися, як можливість рости особистісно і розвиватися, можливість бути залученим в соціальні процеси і залишатися «в строю». «У нас цілі професійні групи – вчителі, лікарі, науковці – які зайняті, по суті, «малооплачуваним хобі» – отримують дуже низькі зарплати. Але, втім, не зраджують своєму покликанню», – навела приклад Вознесенська.
Люди по-різному відповідали на запитання: чим би хотіли зайнятися, якби покинули роботу? Майже три чверті (73%) горять бажанням відправитися в подорож. Ще 40% опитаних мріють відкрити свою справу, реалізувавши тим самим давню ідею, але не мучачи себе думкою, чи принесе це прибуток. 39% опитаних нарешті знайшли б час для занять спортом, стільки ж – спілкуванням з близькими та рідними. Хороша новина: лише 13% опитаних українців зізналися, що кращою альтернативою роботі бачать чисте неробство. «В принципі, цей рейтинг не дивний: в ньому все, що ми обіцяємо собі робити «з нового року» або «з понеділка» – від подорожей до занять спортом. 40% назвали найпершим бажанням відкрити свою справу, хоча насправді мало хто хоче брати на себе відповідальність.
Це показують і спроби центрів зайнятості стимулювати безробітних перейти в розряд «самозайнятих». Там навіть виділяють суму на відкриття власної справи після захисту бізнес-планів, але охочих скористатися такою допомогою не так вже й багато. Схоже, і в нашому опитуванні «відкрити власну справу» – це свого роду варіант туризму – в непізнане невідоме майбутнє, реалізація мрії, яка не збудеться», – сказала контент-експерт ТОВ Робота Інтернешнл Тетяна Пашкіна.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас