Більше третини висококласних київських офісів порожні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше третини висококласних київських офісів порожні

Нерухомість
1855
Рівень вакантності на ринку якісної офісної нерухомості Києва протягом третього кварталу 2014 в цілому зріс на 0,7%: зараз порожні 414,9 тис. кв. м або 23,3% площ, йдеться в дослідженні JLL. З них 152,1 тис. кв. м це офіси класу «А» і 262,8 тис. кв. м класу «В».
Київський офісний ринок «приріс» за липень-вересень двома бізнес-центрами класу «В» загальною площею 5,4 тис. кв. м: DemievSky (3,8 тис. кв. м) і Intellect (1,6 тис. кв. м). Таким чином, в столиці зараз 1,8 млн тис. кв. м якісної офісної нерухомості (1,3 млн. кв. м клас «В» і 430,5 тис. кв. м класу «А»). На четвертий квартал планується відкриття ще двох, поки безіменних, БЦ класу «В» на вул. Антоновича (Горького) та Жилянській, загальною площею 5,3 тис.кв.м.
Переїжджають в клас «В»
У липні-вересні орендарі частіше покидали дорогі бізнес-центри класу «А» (рівень вакантності зріс на 3% – до 35,3%), заповнюваність класу «В» практично не змінилася (упала на 0,1%, до 19,5 %). Як наслідок такої міграції орендні ставки почали знижуватися. Зараз в бізнес-центрах класу «А» базова ставка оренди становить $19-31 за квадрат, класу «В» – $12-22.
«Максимальна базова ставка знизилася у вересні до $31 за один квадратний метр (без ПДВ і операційних витрат). Для порівняння: у липні вона була $33, в січні $35», – повідомила консультант відділу економічних і стратегічних досліджень консалтингової компанії JLL Мар’яна Супчан. Операційні витрати з початку року не змінилися: $6-8 за кв.м. для класу «А» і $4-5 за 1 кв. м для «В».
При цьому, як відзначають експерти, дуже мала частка орендодавців пропонує договори, номіновані в національній валюті. «Хоча такі випадки вже є, але договори звичайно на дуже короткий термін – до півроку. Частіше тим чи іншим способом орендна плата та операційні платежі все ж пов’язуються з доларом. Правда, часом курс фіксується. Є випадки, що навіть на рівні 9 грн, але з умовою перегляду «умовного курсу» через три місяці», – розповів старший менеджер по роботі з клієнтами DTZ Денис Тучков.
До 15,5 грн ./$ не перераховується
Є й ще одне нововведення сезону – «валютний коридор»: курс фіксується на момент підписання договору, наприклад, сьогоднішній НБУ, 12,93 грн\$. І прописується умова, що якщо гривня буде коливатися в межах до 20%, орендна плата буде розраховуватися по записаному в договорі курсом, якщо вийде з нього – ставки треба буде перераховувати. Тобто, поки вітчизняна валюта коливається між 10,34 і 15,5 грн/$, нові ставки не уточнюються. «Солідні компанії не можуть собі дозволити перепідписувати договори оренди кілька разів на рік, їх зазвичай укладають на три-п’ять років. Тому придумана форма з «валютним коридором», – розповіла заступник директора українського офісу JLL Олександра Глобіна.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас