Половина торгових точок Києва продає нелегальні сигарети - Держспоживінспекція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половина торгових точок Києва продає нелегальні сигарети - Держспоживінспекція

Особисті фінанси
333
27% торгових точок України, які мають ліцензію на торгівлю тютюновими виробами, продають в тому числі, нелегальний товар.
При цьому в Києві та Одесі частка порушників досягає 50% – повідомляє Державна інспекція з питань захисту прав споживачів. У вересні 2014 Держінспекція вибірково перевірила 716 торгових точок в 20 регіонах України. Випадки торгівлі нелегальними тютюновими виробами зафіксовані на 192 об’єктах торгівлі в 14 регіонах.
«Випадки торгівлі нелегальними тютюновими виробами зафіксовані в більшості перевірених областей. Особливо поширені ці випадки в вузлових місцях торгової інфраструктури – на ринках, міні-ринках, торговельних майданчиках, на зупинках громадського транспорту»- повідомляють в Держінспекції з захисту прав споживачів.
Також в офіційному релізі Госіспекції повідомляється, що «у великій кількості в торгівлі присутні тютюнові вироби, країна походження яких невідома. Ціна, за якою реалізують такі тютюнові вироби значно – на 20-30% – нижче ціни сигарет, виготовлених в установленому законодавчому порядку».
При цьому в Києві з 40 перевірених торгових точок продукцію нелегального походження було виявлено на 20 об’єктах – в основному з Російської Федерації чи невідомого походження. У Київській області відсоток продажу нелегальної тютюнової продукції ще вище – 59%. У Харківській області відсоток порушень досягає 41%, в ​​Одеській та Кіровоградській областях, також як і в Києві, – 50%.
У Запоріжжі було обстежено 45 об’єктів торгівлі тютюновими виробами. В 11 – виявлено нелегальні сигарети виробництва Російської Федерації та Білорусі («Наша Марка», «Gold NZ» та ін.). В свою чергу у Вінницькій області більше торгують нелегальними сигаретами з Молдови (марки «DOINA», «TEMP», «Флуераш», «ASTRA») – там випадки торговки контрабандою виявлені на 6 з 30 перевірених об’єктів.
Нагадаємо, що за 2014 акциз на сигарети в Україні виріс тричі (у січні, липні та вересні) – загалом майже на 40% – і зараз становить не менше 304,11 грн. за 1000 сигарет з фільтром. Крім того, уряд пропонує (законопроект №5079, відхилений 16 вересня парламентом, але ймовірно буде знову поданий урядом) ввести додатковий, «другий» акциз – на продаж сигарет та інших підакцизних товарів в розмірі 5%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас