Бізнес "накрив" песимізм: індекс ділових очікувань знизився на 8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес "накрив" песимізм: індекс ділових очікувань знизився на 8%

Особисті фінанси
563
Індекс ділових очікувань керівників українських підприємств у третьому кварталі 2014 знизився до 93,2% зі 101,5% у другому кварталі, про що свідчать дані щоквартального опитування, розміщеного на сайті Національного банку України.
«Вперше з часів кризи 2008-2009 років респонденти очікують зниження всіх показників ділової активності своїх підприємств в наступні 12 місяців: скорочення інвестицій, зменшення обсягів реалізації виробленої продукції та чисельності працівників. Такі прогнози зумовили зниження індексу ділових очікувань», – йдеться в документі.
Згідно з опитуванням, здатність підприємств збільшувати виробництво обмежують нестабільна політична ситуація, про яку сказали 60,6% респондентів, і занадто високі ціни на енергоносії, про що повідомила половина респондентів.
Також у звіті йдеться, що підприємці очікують зменшення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в найближчий рік.
Зокрема, негативний баланс очікувань збільшився до майже 45% у порівнянні з 26% у другому кварталі.
Також респонденти очікують зростання споживчих цін в середньому на 18% і пов’язують його з обмінним курсом і зростанням витрат на виробництво. Крім того, більше 80% підприємців очікують посилення девальвації гривні до долара США протягом року. Середнє значення оцінок респондентів щодо курсу гривні до долара через 12 місяців становить близько 14 грн / дол.
Фінансово-економічний стан підприємств респонденти вже котрий квартал поспіль вважають негативним, залишок готової продукції власного виробництва – нижче бажаного, а інтенсивність використання виробничих потужностей – на найнижчому рівні. Нацбанк проводив опитування з 14 серпня по 8 вересня серед керівників 952 підприємств, які представляють економіку за основними видами діяльності в 22 регіонах країни (без обліку тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей, де проходить антитерористична операція).
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас