Експортна виручка українських аграріїв просяде на $ 1-2 млрд, через падіння світових цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортна виручка українських аграріїв просяде на $ 1-2 млрд, через падіння світових цін

Аграрний ринок
433
За підсумком 2014 експортна виручка українських аграріїв скоротиться на $ 1-2 млрд. (До $ 16 млрд.) Порівняно з попередніми роками, коли виробники виручали $ 17-18 млрд., повідомив гендиректор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.
Основні причини спаду – це зниження світових цін, насамперед, на зернові та олійні культури (до 20-25%), а також торговельних обмежень з боку Росії.
Одночасно через девальвацію гривні і зниження купівельної спроможності українців скоротитися ввезення імпортної агропродукції в нашу країну. Експерти вважають, що колишні показники в $ 7-8 млрд навряд чи будуть досягнуті. Але позитивне торговельне сальдо (різниця між експортом та імпортом) збережеться на рівні $ 8-10 млрд.
Остання надія на зростання
В першу чергу, від аграріїв цього року буде залежати, скільки валюти надійде в Україну. «Досить сказати, що частка АПК у формуванні ВВП досягла вже 17%, а в експорті країни – 27%», – відзначає координатор аналітичного центру «Аграрний союз України» Лариса Старикова. Тому саме АПК, вважають експерти, може надати стабілізуючий вплив на економічну ситуацію. «Вже немає галузей, які могли б почувати себе добре, але сільське господарство, звичайно, знаходиться в кращому становищі, ніж інші», – говорить Володимир Лапа. Нині з усіх секторів економіки позитивну динаміку демонструє лише сільське господарство, яке за 8 місяців 2014 виросло на 6%.
За його словами, як і під час кризи 2008-2009 років, АПК сьогодні є чи не єдиною галуззю, яка здатна «утриматися на плаву». Хоча триматися, звичайно, доведеться з останніх сил: втрата сільгоспземель Криму (125 тис. га), неможливість ведення бізнесу і втрата активів в Луганській та Донецькій областях знизили загальне виробництво, а девальвація гривні позначилася на ціні продукції. За даними Мінагропроду, витрати аграріїв на осінню кампанію збільшилися на 6,6 млрд. грн. порівняно з відповідним періодом минулого року.
Їжа подорожчала заздалегідь
В теж час експерти запевняють, що всі ризики, які були пов’язані з девальвацією нацвалюти, вже закладені в нинішні ціни продуктів. «Виходячи з цього, найближчим часом не варто очікувати якихось стрімких цінових сплесків», – сказала керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник.
Але, за словами Володимира Лапи, поки не буде стабілізації обмінного курсу, робити прогнози про подальшу вартість продтоварів вкрай складно. «Хто скаже мені, яким буде курс гривні до кінця року, я відповім, які будуть ціни», – похмуро пожартував Лапа, але підтвердив, що девальвація гривні на 60% вже врахована в нинішніх цінах і якщо істотних стрибків курсу не буде, то і ціни будуть збільшуватися незначно, в межах загальної інфляції.
Крупи: цінник підросте незначно
Експерти нагадують, що на нашому ринку є три групи товарів, які по-різному залежать від курсу валюти і, відповідно, ціна на них змінюється різною мірою. Перша група повністю залежить від курсу долара і дорожчає в тій же мірі. До неї належать, наприклад, тропічні фрукти. Ціни на них реагують на зміну курсу через місяць-півтора, як тільки розпродаються запаси. Частково до цієї категорії можна віднести і морепродукти.
Друга група – зернові культури, борошно і крупи – частково залежить від вартості валюти, оскільки майже половина зерна йде на експорт, а продавці інших 50% також орієнтуються на експортні ціни, хоч і реалізують свій товар всередині країни. Наприклад, минулого року ціни на продовольчу пшеницю становили 1600-1800 грн / т., а зараз вони досягли 2400-2500 грн. / тонна. Тобто виросли приблизно на 40%. Відповідно, це збільшення позначилося на цінах продуктів переробки зерна: за вісім місяців ті подорожчали на 20%.
Єдине, що пом’якшує цю тенденцію – падіння світових цін. Це добре для покупців, але погано для виробників. «Якщо рік тому аграрії переживали через падіння світової кон’юнктури на продовольчу пшеницю з $ 330 до $ 240 / т. (на умовах FOB), то тепер ціни на зерно навіть нижче торішніх мінімумів – $ 220 / т.», – говорить Володимир Лапа. Та ж картина і з розцінками на олійні культури.
Третя група товарів дуже слабо залежить від обмінного курсу – це вітчизняні продукти для продажу на внутрішньому ринку, в першу чергу, овочі. Більш того, високий урожай призвів до зниження цін по деяких видах продукції. Наприклад, картопля в минулому вересні через велику кількість дощів подорожчала до 3-4 грн / кг, а зараз вона в деяких торгових мережах коштує 2 грн / кг.
«На даному ринку протягом останніх 8 років спостерігається циклічність цінових коливань. Рік-два ціни тримаються на високому рівні, а потім настає період низьких цін внаслідок надлишкової пропозиції. По всьому виходить, що зараз ми входимо саме в такий період пониження цін. Отже, найближчим часом не варто очікувати істотного подорожчання овочів», – запевнив Лапа.
До цієї ж категорії можна віднести і молочну продукцію, яка подорожчала лише на 3-5%. Причому не через збільшення вартості сировини, а після подорожчання бензину.
Зате, як тільки на зміну грунтовим овочам прийдуть тепличні (баклажани, кабачки, перець), ціни на ці продукти відразу ж поповзуть вгору. Так як, на відміну від грунтових, потребують значно більших витрат, зокрема на опалення. «Для товаровиробника це два різних види продукти», – пояснює Марія Колесник.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас