Газорозподільні компанії закликають Кабмін скасувати зменшення норм споживання газу для споживачів без лічильників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газорозподільні компанії закликають Кабмін скасувати зменшення норм споживання газу для споживачів без лічильників

Енергетика
852
Газорозподільні компанії закликають Кабінет Міністрів скасувати зменшення норм споживання природного газу для побутових споживачів, у яких немає приладів обліку газу.
32 керівники газорозподільних компаній і профспілка працівників газових господарств України у відкритому зверненні до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана закликали уряд відмовитися від популізму і висловили свої побоювання щодо забезпечення стабільності газопостачання споживачів у зв’язку зі зменшенням норм споживання природного газу для населення.
У своєму зверненні керівники газорозподільних компаній зазначають, що ніякої реальної економії газу, про яку заявляли урядовці, обґрунтовуючи зменшення норм споживання газу, не виникає.
«На споживачів без лічильників постачальники газу за встановленими раніше нормами нараховували в рік до 1,3 млрд. куб. м. газу. За новими нормами нарахування зменшено до 0,8 млрд. куб. м. Різниця становить 500 млн. куб. м. Чи означає це реальну, фізичну економію газу? Ні. Прийняте урядом зменшення норм змінить всього лише категорію цього газу і його вартість», – йдеться у відкритому зверненні.
У зверненні нагадується, що з 1 жовтня згідно з постановою уряду від 6 серпня №409 були зменшені в 1,5-2 рази норми споживання природного газу для побутових споживачів, у яких немає приладів обліку газу.
При цьому члени уряду, коментуючи дане рішення, заявили, що завдяки йому країні вдасться заощадити 1 млрд. куб. м. газу.
У зверненні наголошується, що внаслідок такого рішення 500 млн. куб м. газу складуть технологічні втрати газорозподільних компаній, за які вони зобов’язані будуть заплатити вартість, встановлену для промислових підприємств, а це складе 2,4 млрд. гривень, що відповідає фонду заробітної плати всіх газорозподільних підприємств України.
«Всі доходи і витрати газорозподільних компаній перебувають під жорстким державним контролем і ці додаткові витрати не передбачені в чинних тарифах. Інших джерел доходів, здатних компенсувати таку суму, немає», – вказано в зверненні.
Технологічні втрати враховуються в тарифі і оплачуються всіма споживачами у складі роздрібної ціни на відповідний продукт.
Таким чином, зменшення норм для одних споживачів призведе до збільшення ціни на газ для решти споживачів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас