Бізнес не готовий продавати більше 50% своєї валютної виручки, - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес не готовий продавати більше 50% своєї валютної виручки, - думка

Казна та Політика
911
Вимога про 100% -ний (а потім 75% -ний) продаж валютної виручки, суперечить інтересам бізнесу, а тому не виконується, вважає глава правління KSG BANK Олег Блозовський. За його оцінками, вітчизняні компанії готові продавати не більше 50% повернутої в країну інвалюти.
“Безумовно, з точки зору стабілізації ситуації на валютному ринку 100% продаж валютної виручки цілком логічний, але все питання в тому, чи готовий бізнес виконувати цю вимогу, – каже Олег Блозовський, – Сьогодні ми бачимо, що навіть знижена до 75% вимога про продаж валюти не прийнятна, оскільки виручка експортерів значною мірою залишається за кордоном. Тому що вони не хочуть конвертувати в гривні все, що заробили”.
На думку Блозовського, в сьогоднішніх умовах українські компанії змушені особливо ретельно хеджувати ризики, і зацікавлені в збереженні хоча б половини валютної виручки.
«Той бізнес, який ще сьогодні експортує товари та послуги, готовий повертати валюту в країну, але він не готовий продавати весь її обсяг, – підкреслив Олег Блозовський. На його думку відсутність реакції на ці інтереси і збереження вимоги про 75% -ного продажу призводить до того, що в країні спостерігається стійкий дефіцит валюти, курс утримується неринковими способами.
“Зрештою, втрачають всі – банки, населення, держава, бюджет. Бізнес великих експортерів України вже суттєво постраждав від військових дій. У цій ситуації питання стоїть в глобальній площині: або ми закриваємося від світу, або відкриваємося. Другий варіант мені здається своєчасним. Ми повинні будувати відкриту і ліберальну економіку, приймати інвестиції в будь-якій формі, створювати найбільш сприятливі умови для інвесторів, і для формування сильного середнього та малого бізнесу”, – підсумував він.
Нагадаємо, 22 вересня Національний банк України зменшив до 75% обов’язковий продаж валютної виручки для юридичних осіб. Обов’язковий продаж валютної виручки була введена в Україні в листопаді 2012 року і була продовжена до 19 листопада 2013 року. В листопада 2013 року НБУ продовжив дію цієї норми, а згодом зобов’язав банки продавати 100% виручки у валюті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас