Продукти перестануть дорожчати, якщо гривня зміцниться на 12-13 за долар - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продукти перестануть дорожчати, якщо гривня зміцниться на 12-13 за долар - експерти

Валюта
995
Всі ризики, які були пов’язані з девальвацією національної валюти, вже в ціну закладені. Виходячи з цього, найближчим часом не варто очікувати якихось стрімких цінових сплесків.
Зростання цін на продукти харчування в Україні найближчим часом зупиниться за умови, що валютний курс залишиться в рамках 12-13 грн за дол. Про це на прес-конференції в четвер повідомила журналістам керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.
«Усі ризики, які були пов’язані з девальвацією національної валюти, вже в ціну закладені. Виходячи з цього, найближчим часом не варто очікувати якихось стрімких цінових сплесків», – сказала вона.
За словами Колесник, зокрема, з кінця серпня намітилася тенденція стабілізації закупівельних цін на свинину та молочні продукти. У зв’язку з надходженням на ринок овочів нового врожаю знизиться вартість «борщового» набору.
Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Володимир Лапа, також присутній на прес-конференції, солідарний з Колесник і не бачить причин для подальшого подорожчання продовольства в Україні.
«На рівень роздрібних цін ефект девальвації до рівня 12-13 грн за дол. вже імпліцирований. Можливі якісь залишкові ефекти в рамках 3-5%. Якщо буде більш-менш стабільна ситуація на валютному ринку, то через два-три місяці ми очікуємо істотного уповільнення темпів інфляції», – сказав він.
При цьому Лапа зазначив, що найбільш чутливі до курсових коливань в країні ті групи товарів, левову частку яких Україна імпортує. В першу чергу це тропічні фрукти, риба і рибні продукти, зростання цін на які з початку року був найбільше. Впливає зміна курсу валют і на вартість зернових та продуктіи їх переробки на українському ринку.
«Україна експортує половину вирощеного зерна. Цього достатньо для того, щоб забезпечити прив’язку цін до валютної динаміки. Продукти зернової групи подорожчали в січні-вересні на 20%», – сказав Лапа.
При цьому найменш, за словами експерта, залежать від волатильності курсу в Україні такі товарні групи, як овочі та фрукти місцевого виробництва, молоко і молочна продукція.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас