Як українські молочники здали іспит єврокомісарам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українські молочники здали іспит єврокомісарам

Аграрний ринок
1318
10-денний іспит для українських експортерів молочної продукції завершився. В якості суворих екзаменаторів виступила місія інспекторів Офісу з питань харчових продуктів і ветеринарії (FVO) Генерального директорату з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів (DG SANCO). Офіс FVO – орган Європейської комісії, одне із завдань якого – контроль і оцінка готовності систем сертифікацій для експорту харчових продуктів в ЄС.
Команда інспекторів відвідала кілька українських компаній, що заявили про готовність продемонструвати свої стандарти і відповідність їхньої продукції, сирого коров’ячого молока екстра-класу основним вимогам Європейського Союзу. Також була проінспектована робота відповідних лабораторій, які проводять дослідження зазначених харчових продуктів, відповідно до вимог законодавства ЄС.
Робота з Генеральним директоратом Єврокомісії з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів щодо сертифікації українських продуктів для експорту до ЄС почалася ще в травні, на 82-й Генеральній сесії Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин у Франції. Тоді ми узгодили ряд верифікаційних візитів в Україну з кількох видів продуктів тваринного походження – молоко і молочні продукти, м’ясо яловичини, свинина; а також тварини – кролики і страуси. В Україні готовність прийняти інспекторів висловили більше 50 виробників молочної продукції та 15-17 виробників м’яса. Інспектори відвідали всього лише декілька з них.
З одного боку, є позитивні зрушення в державному розумінні процесів прийняття підприємств як експортерів ЄС. Але залишилося багато проблем, які слід доопрацювати самим виробникам. Наприклад, складне питання – як простежувати джерела молока.
В ЄС існує чітка процедура: по закінченні місії впродовж 20 робочих днів Держветфітослужба України отримає проект звіту, і вже залежно від його висновків підготує конкретні наступні кроки: як рекомендації виробникам, так і пропозиції щодо зміни законодавства – законів і підзаконних актів. Наприклад, попередні візити європейських інспекторів і спілкування з виробниками і міністерством привели до прийняття у вересні двох законів України щодо безпечності харчових продуктів, ідентифікації та реєстрації тварин. На черзі – закони про гігієну кормів і побічні продукти тваринного походження.
Ось короткий перелік вимог ЄС до українських виробників-експортерам молочної продукції:
• виконання планів державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і в необроблених харчових продуктах тваринного походження;
• застосування вимог регламентів ЄС 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004 і 882/2004, в тому числі запровадження ефективної системи НАССР та простежуваності;
• виготовлення молочних продуктів тільки з сирого коров’ячого молока сорту «Екстра»;
• належна ідентифікація і реєстрація тварин;
• відповідне маркування молочних продуктів.
Як бачимо, це не тільки декларації – це зміни, часто корінні, бізнес-процесів на підприємстві. Однак піднявши рівень до стандартів ЄС, компанії неодмінно стануть більш конкурентоспроможними за рахунок високої якості продукції не тільки на зовнішньому, а й на внутрішньому ринку.
Зі свого боку, Державна ветеринарна та фітосанітарна служба готує опитувальник-анкету до українських виробників, яка буде опублікована на сайті відомства. Кожне підприємство зможе самостійно провести «віртуальну» інспекцію і прийняти рішення, чи слід ставати одним з кандидатів на включення до списку.
Основне питання, яке я чую в останні місяці – коли ж українці зможуть почати експорт в ЄС? Відповідаю. Після висновків комісії і нашої реакції на можливі зауваження, за умови позитивного результату комісії, протягом місяця-двох може бути скликане засідання Єврокомісії про відкриття ринку. Після цього почнеться процес отримання згоди всіх членів ЄС, повторне дослідження підприємств, власне, отримання сертифікації та дослідження першої партії. В середньому процедура отримання позитивного рішення може тривати до 8-9 місяців після першого візиту на підприємства. У нашій ситуації цей процес може закінчитися восени 2015 року, і то – при одностайній підтримці євроделегатів всіх 28 країн Євросоюзу.
Цей час міністерство використовує для паралельної освітньої роботи з виробниками і співпраці з галузевими асоціаціями в Україні та за кордоном. Зрештою, ми вже експортуємо в 60 країн світу, багато з стандартів вже існують і використовуються в Україні – скажімо, систему контролю та управління якістю HACCP вже ввели більше 170 підприємств. На черзі – втілення прийнятих законів про безпеку харчових продуктів, ідентифікації та реєстрації тварин, лобіювання якомога більш оперативного прийняття ще трьох підготовлених галуззю і міністерством законопроектів.
Андрій Дикун, заступник міністра аграрної політики і продовольства України
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас