Експерт: урядові ініціативи щодо розширення бази оподаткування стосуються найбідніших українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: урядові ініціативи щодо розширення бази оподаткування стосуються найбідніших українців

Казна та Політика
5933
Нові ініціативи уряду щодо розширення бази оподаткування торкнуться доходів найбідніших верств населення. Про це заявив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
За словами експерта, уряд побоюється, що не зможе забезпечити акумуляції доходів до держбюджету. “Кабмін пішов найпростішому шляху – найлегше обкласти низькооплачувані соціально незахищені верстви населення. Вони не зможуть ні піти від сплати податків, ні оптимізувати їх сплату”, – упевнений він.
Політолог прогнозує, що на першому етапі посилення податкового тиску громадяни будуть законослухняно платити податки, але з часом соціальне невдоволення почне наростати. “Ніхто не думає про майбутнє, всі живуть сьогоднішнім днем, єдине, що тішить, що в Україні, традиційно, будь-які реформи, як хороші, так і абсурдні, ніколи не доводилися до кінця”, – резюмує Вадим Карасьов.
Запропонований Кабміном пакет реформ передбачає збільшення податкових надходжень. Йдеться про введення податку на будинки і квартири і про зростання акцизного податку на найдешевші сигарети без фільтра до рівня фільтрової групи.
Зокрема, уряд пропонує місцевій владі встановити податок на нерухомість на рівні 2% від мінімальної заробітної плати (зараз – 24,36 грн за 1 кв. м). Таким чином, власник скромної “однушки” площею 40 кв. м повинен буде щорічно оплачувати до Держбюджету податок майже в 975 грн.
Крім того, запропоновано більш, ніж в два рази (з 101,7 грн до 227,33 грн за 1 тис шт.), Підвищити специфічну ставку акцизного податку на сигарети без фільтра. Також планується значно збільшити і мінімальну суму акцизу за 1 тис. шт. сигарет безфільтрової групи (мінімальне акцизне зобов’язання) – з 133,35 грн до 304,11 грн. При цьому від ідеї збільшити податкове навантаження на виробників сигарет з фільтром, споживачами яких є забезпечені верстви населення, уряд відмовився. В результаті, роздрібна ціна на легальні сигарети без фільтра зросте до 9-10 грн і практично зрівняється з ціною найбільш дешевих фільтрових тютюнових виробів.
Надалі передбачається, що вже через 10 років ціни на українському ринку зрівняються з європейськими (тобто досягнуть EUR3-5 за пачку). Експерти побоюються, що подібний рівень цін навіть в десятирічній перспективі не буде забезпечений зростанням доходів громадян, що призведе до збільшення частки контрабандних та контрафактних сигарет.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас