ФРС: стагнація світової економіки і сильний долар є ризиками для економіки США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС: стагнація світової економіки і сильний долар є ризиками для економіки США

Валюта
436
Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) США на останньому засіданні висловили думку, що уповільнення темпів підйому світової економіки і сильний долар несуть в собі потенційні ризики для прогнозу економічного зростання в США.
Ряд учасників заявили про те, що зростання економіки країни “може бути повільніше, ніж вони очікували, якщо іноземні економіки будуть рости слабкіше прогнозів”, йдеться в протоколі засідання Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) американського ЦБ, що пройшов 16-17 вересня.
Представники ФРС попередили, що охолодження економіки і низька інфляція в Європі можуть призвести до подальшого зміцнення курсу американської нацвалюти і зменшенню обсягів американського експорту, а також стримуватимуть зростання споживчих цін в США, які і так перебувають нижче цільового показника в 2%.
“Деякі учасники висловили заклопотаність тим, що постійний недостатній ріст економіки і споживчих цін в єврозоні може привести до подальшого подорожчання долара і мати несприятливий вплив на зовнішню торгівлю США”, – наголошується в протоколі.
Крім того, кілька представників Федрезерву хотіли змінити фразу про те, що короткострокові процентні ставки будуть залишатися низькими “протягом істотного часу”, однак цього не сталося почасти через побоювання, що ринок може сприйняти даний крок як фундаментальне зрушення в політиці ЦБ.
ФРС за підсумками вересневого засідання зберегла цільовий діапазон процентної ставки по федеральних кредитних коштах (federal funds rate) від нуля до 0,25% річних і скоротила обсяг програми кількісного пом’якшення (QE) на $ 10 млрд в сьомий раз поспіль – до $ 15 млрд.
Вісім з десяти керівників Федрезерву (в FOMC поки не заповнені дві вакансії) проголосували за ці дії. Проти виступили глава Федерального резервного банку Філадельфії Чарльз Плоссер і його колега з Далласа Річард Фішер.
В протоколі зазначається, що повне згортання QE буде вироблено за підсумками засідання в жовтні, якщо надходить інформація підтримає очікування ЦБ щодо того, що ситуація на ринку праці та інфляція змінюються в потрібному напрямку.
Також у вересні Федрезерв погіршив очікуваний діапазон зростання ВВП в 2014 році з 2,1-2,3% до 2,0-2,2%. Оцінка ЦБ на наступний рік була знижена з 3,0-3,2% до 2,6-3,0%, на 2016 рік – з 2,5-3,0% до 2,6-2,9%.
ФРС утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних вже більше п’яти років – з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася сім разів. Останнє підвищення було зроблено в червні 2006 року.
Наступне засідання FOMC призначено на 28-29 жовтня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас