Вартість норвезького газу для України складає близько $ 340 - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість норвезького газу для України складає близько $ 340 - ЗМІ

Енергетика
3796
Ціна на норвезький газ становить порядку 340 дол. за тис кубометрів.
Майже половину газу, який надходить в Україну реверсом з Європи, поставляє Норвегія.
За даними джерел в Міненерговугільпромі, поставки газу в рамках контракту між норвезькою і НАК “Нафтогаз України”, що почалися з 1 жовтня, становлять близько 11 млн кубометрів газу на добу. Для порівняння, згідно з даними на 4 і 5 жовтня, загальний добовий обсяг реверсних поставок через ГТС Словаччини та Польщі в ГТС “Укртрансгазу” становив 24,8 млн кубометрів.
Реверсний газ надходить в українську ГТС через механізм узгоджених домовленостей операторів європейських ГТС і внутрішьоєвропейські інтерконектори способом заміщення обсягів газу.
Джерела повідомляють, що вартість норвезького газу для НАКу в даний час на кордоні України складає близько 340 дол. за тис кубометрів.
В “Нафтогазі” не квапляться оголошувати деталі контракту й умови формування ціни. Однак названа джерелом ціна в межах 340 дол. цілком корелює з цінами на європейських торгових майданчиках, де, наприклад, 5 жовтня ціни (залежно від джерела, обсягу пропозиції і газового хаба) становили від 291 до 361 дол. за тис. кубометрів.
Співрозмовник ZN.UA зазначає, що ціна газу за норвезьким контрактом ймовірно буде збільшуватися в міру збільшення попиту на так званий вільний газ на європейських торгових майданчиках в міру зниження температури навколишнього середовища. Тим більше, що російський “Газпром”, який постачає газ європейським покупцям в основному за довгостроковими контрактами, обмежив виконання їх підвищуються заявок контрактним мінімумом.
Таким чином “Газпром”, не маючи юридичної можливості перекрити поставки реверсного газу в Україну і таким чином змусити її погодитися на умови поставок “газпромівського” газу (за ціною 385 дол. за тис. кубометрів, підписавши тимчасовий контракт на шість місяців осінньо-зимового періоду 2014-2015 рр.), намагається фізично обмежити обсяг газу в Європі, який вільно торгується.
Проте, 2 жовтня були відновлені реверсні поставки газу в Україну і через Польщу. Тим не менш, обсяг добових поставок поки залишається в межах 3 млн кубометрів газу.
Джерело в Міненерговугільпромі відзначає, що з початку 2014 по 5 жовтня в Україну поставлено газу: через ГТС Польщі – 700 млн кубометрів, через ГТС Угорщини – 600 млн кубометрів, через ГТС Словаччини – 1 млрд кубометрів газу. Одержувач газу – НАК “Нафтогаз України”.
Імпорт російського газу НАКом в першому кварталі склав 13,9 млрд кубометрів. Через розбіжності в ціні на газ і незгоди “Газпрому” переглядати умови контракту купівлі-продажу газу в частині умов формування ціни “Нафтогаз” відмовився оплачувати газ до врегулювання спірних питань.
16 червня “Газпром” повідомив про переведення НАКу на умови передоплати і припинив поставки газу на адресу компанії. Транзит російського газу українським оператором ГТС – “Укртрансгазом” повністю відповідає контрактним заявками “Газпрому” і склав з початку року по 5 жовтня 493,4 млрд кубометрів газу.
У підземних сховищах газу України на 5 червня перебувало 17,7 млрд кубометрів газу, з яких 9,7 млрд кубометрів закачано з початку сезону 2014. Недержавним компаніям з цього обсягу належить тільки 300 млн кубометрів газу.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас