В Україні неправильно рахують собівартість видобутку газу компанії "Укргазвидобування" - вона перевищує $ 200 за тис. кубометрів - радник голови "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні неправильно рахують собівартість видобутку газу компанії "Укргазвидобування" - вона перевищує $ 200 за тис. кубометрів - радник голови "Нафтогазу"

Енергетика
1595
Юрій Вітренко вважає, що НКРЕ неправильно рахувало собівартість газовидобутку в Україні. “По-перше, воно орієнтувалося на роботу “Укргазвидобування”, а, по-друге, використовувало абсолютно застарілі радянські методи підрахунку. Мало того, навіть цей підхід був неправильно застосований. І тому собівартість була підрахована неправильно. І тому, коли регулятор відбирав цю занижену собівартість від ціни газу, прибуток нафтогазових компаній здавався йому величезним”, – сказав Вітренко.
За його словами, щоб стимулювати розвиток видобутку в Україні і забезпечувати адекватне повернення капіталу на інвестицій, потрібно використовувати економічно обгрунтовану собівартість, яка включає в себе ту мінімальну прибутковість, яку має отримувати інвестор. “Колишнє керівництво НКРЕ цього не розуміло. Нове керівництво вже це бачить і є всі надії, що незабаром ситуація зміниться”, – прокоментував Вітренко.
Радник глави НАК “Нафтогаз України” заявив, що в компанії зацікавлені в стимулюванні приватного газовидобутку в Україні. “Чим більше вони добудуть, тим менше ми імпортуємо. Тому ми намагаємося підтримати видобувні компанії. І спільно з Міненерговугілля будемо ставити ці питання перед іншими міністерствами з метою перегляду”, – сказав Вітренко.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас