Нацбанк не повинен визначати кількість банків в Україні, це справа самого ринку, - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не повинен визначати кількість банків в Україні, це справа самого ринку, - думка

Казна та Політика
660
Національному банку України не треба регулювати кількість банків у країні – це має робити сам ринок. Про це під час круглого столу розповів голова Ради АУБ Станіслав Аржевітін.
“Мені здається, що ми наступаємо на ті самі граблі, коли говоримо, що у нас повинно бути 50 чи 100 банків. Не повинен центральний банк визначати, скільки у нас має бути банків. І не повинен це визначати МВФ. Повинні визначати ринкові умови. Є банки, які пристойно працюють, нехай це будуть банки 4-3 групи. Ми рухаємось зрештою до європейських норм. Там абсолютних цифр фактично немає. Крім відкриття установи – це 5-10 млн. євро. Базель-3, до якого ми йдемо, вимагає не статутного капіталу, а достатності капіталу. Якщо хтось думає, що у нас великі банки – це найпотужніші банки, вони помиляються. Мало у нас прикладів? Банк “Україна”, “Форум”. Коли виберуть нову Раду, будуть апелювати до європейських стандартів щодо банківської системи. Середні і маленькі можуть бути регіональними банками. Чому вони повинні зливатися з акціонерами, здійснювати якісь комбінації? Наша країна бере курс на малий і середній бізнес. І малі та середні банки краще розуміють цей бізнес”, – вважає він.
Також Аржевітін звернув увагу на те, що НБУ створив найсприятливіші умови для приходу іноземного капіталу. “У нас скоро 50% банків будуть російськими. Тобто половину української банківської системи контролюватимуть наші російські “друзі”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас