Мораторій на дострокове зняття вкладів треба було ввести ще у березні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій на дострокове зняття вкладів треба було ввести ще у березні, - експерт

Казна та Політика
3203
Ситуація в банківській системі зараз набагато складніша, ніж під час кризи 2008 року. таку думку сьогодні під час круглого столу висловив віце-президент Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Ярослав Колесник.
“Банки зобов’язані готуватися до вчасного повернення коштів. У них є цілі комітети, які слідкують за цим. І ризики повинні брати на себе відповідні. Я ніколи не розумів, коли банк дає 100% сум на купівлю нового авто, яке після виходу із салону втрачає 25% своєї вартості. І потім банк каже – як нам працювати з таким позичальником? Це його помилки. Банки мають працювати фахово”, – вважає експерт.
“Зараз система набагато більше обтяжена, ніж в 2008-му. На сьогодні набагато складніша ситуація, нажаль. Її потрібно вирішувати системно, але я не спостерігаю таких рішень. А якщо вони приймаються, то з істотним запізненням”, – додав він.
На сьогодні є іще одна проблема яку не дуже відчувають пересічні українці – це відсутність міжбанківського ринку. “Українці не відчувають цього, але це серйозна проблема. Відсутність такого ринку – це найсерйозніша проблема, яку ніхто не береться вирішувати. Банки знаходяться в неймовірно складної ситуації. Якщо депозит закінчився – його потрібно повернути своєчасно. Ще з березня потрібно було ввести мораторій на дострокове повернення депозитів. Ми просили ще навесні про це. Депозити знімаються, конвертуються в долар, і ми отримуємо додаткове навантаження на гривню. Навіть таке пізнє введення мораторію на дострокове зняття гривневих і валютних депозитів дало б ефект”, – вважає Колесник.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас