Прем'єр Індії почав боротьбу з забрудненням та антисанітарією в країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Індії почав боротьбу з забрудненням та антисанітарією в країні

Світ
456
Індійський прем’єр Нарендра Моді розраховує, що його особистий приклад надихне індійське суспільство
З часів Махатми Ганді, шанованого борця за незалежність, жодного індійського лідера, мабуть, не турбував бруд, який, схоже, був невід’ємною частиною багатьох громадських місць в Індії. До нинішніх часів. В суботу (в день національного свята на честь річниці народження Ганді) прем’єр-міністр Нарендра Моді, взявши в руки мітлу, підмітав вулиці в робочому районі, населеному міськими прибиральниками, які належать до нижчої касти. Таким чином він запустив кампанію «Чиста Індія», завдяки якій збирається «побудувати чисту Індію» за п’ять років.
«Чи є прибирання відповідальністю виключно прибиральників? – запитав після цього Моді, звертаючись з натхненною промовою до тисячі державних службовців та запрошених гостей, які зібралися біля меморіалу «Ворота Індії» в Нью-Делі. – Хіба громадяни не повинні грати в цьому ніякої ролі? Ми повинні змінити таку думку». «Ми досягли Марса. Це зробили не прем’єр-міністр чи міністри, а громадяни, вчені, – сказав прем’єр-міністр, поряд з яким на сцені стояв зірка Боллівуду Аамір Кхан. – Так невже ми не можемо побудувати чисту Індію?»
В Індії існують надзвичайні проблеми з санітарією. Згідно з переписом 2011, близько 70% сільських домогосподарств не мають доступу до туалетів, що змушує родини здійснювати дефекацію на відкритому повітрі, часто на полях з посівами або біля них. Широку поширеність захворювань, викликаних вмістом фекалій в їжі і воді, називають імовірною причиною недоїдання, дуже поширеного серед сільських дітей, незважаючи на зростання доходів домогосподарств. Однак справа не тільки у відсутності туалетів. Промисловість зливає неочищену забруднену воду в індійські річки, тоді як заможні жителі індійських міст безтурботно на ходу викидають сміття з вікон машин, а після святкових пакунків залишають в парках величезну кількість розкиданого на траві сміття.
В ході своєї передвиборної кампанії Моді, докладає значних зусиль до рекламування себе як модернізатора економіки, а не жорсткого ідеолога індійського націоналізму, яким його багато хто вважає, урочисто пообіцяв поставити «туалети вище за церкви». Кампанія Моді «Чиста Індія», схоже, спрямована на зміну традиційної для цієї країни позиції, згідно з якою індуси схильні розглядати «прибирання» як відповідальність когось іншого. Це спадщина індійської кастової системи, з точки зору якої такі завдання, як чищення туалетів, розглядають як ритуально брудну діяльність, яку повинні виконувати тільки робочі з нижчої касти, вже вважаються недоторканними.
Незважаючи на національне свято, 3 млн держслужбовців взяли «обітницю чистоти», пообіцявши «не смітити і не дозволяти смітити іншим», а від учнів вимагали на 2:00 прийти у школи, щоб провести прибирання. Газети Нью-Делі розмістили рекламу, що закликає чоловіків не мочитися прилюдно. Мабуть, розвиваючи спрямований на збір грошей для благодійності флеш-моб ice bucket challenge, що охопив соціальні мережі, Моді публічно запросив дев’ятьох людей – включаючи зірок Боллівуду, політика з конгресу Шаші Тхарура і магната Анила Амбані – прибрати в громадському місці і запропонувати дев’яти своїм друзям зробити те саме.
Однак мета кампанії виходить за рамки зміни способу мислення та підвищення суспільної свідомості щодо необхідності підтримки більш чистого навколишнього середовища. Вона також спрямована на розширення інфраструктури, що забезпечує чистоту і гігієну (включаючи споруду мільйонів туалетів у містах і селах), із залученням до цього промислових компаній.
За словами експертів, Індії потрібно більше ніж просто якісніше прибирання вулиць та збільшення кількості туалетів. Вони стверджують, що країні потрібно переробити всю систему каналізації та вивезення відходів. На даний момент величезна кількість несортованого сміття та промислових відходів вивозиться на звалища, з яких у водойми і грунт часто потрапляють різні хімікати.
Емі Казмін
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас