Фармацевти наживаються на Ебола — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фармацевти наживаються на Ебола

Світ
320
Лихоманка Ебола продовжує поширюватися по планеті: захворіли вже двоє жителів США. З Африки йдуть промисловці, падають котирування паперів авіаперевізників і готельєрів. А от акції фармацевтичних компаній, що розробляють вакцину від вірусу, ростуть в ціні.
Американські фондові індекси продовжують падати через страхи, які викликало повідомлення про перший підтверджений випадок захворювання вірусом лихоманки Ебола в США, повідомляє Forbes. Діагноз був поставлений чоловікові, який прилетів з Ліберії в Техас, що, за повідомленням федеральних Центрів з контролю над захворюваннями, свідчить про ризик глобального поширення вірусу. У п’ятницю з’явилися повідомлення про новий випадок захворювання. Авіакомпаніями British Airways, Emirates, Air France, Asky Airlines і Arik Air були введені деякі заборони на в’їзд і виїзд з країн, де Ебола набула найбільшого поширення.
Ці новини зробили тиск на акції авіа- інших транспортних компаній: авіаційний індекс NYSE ARCA Airline втратив 3%, транспортний індекс Dow Jones – 2,5%. Представники United Airlines заявили, що, за даними Центрів з контролю над захворюваннями, частину свого маршруту з Ліберії чоловік, який захворів лихоманкою подолав на літаку компанії. Йдеться про рейсі 951 Брюссель – Вашингтон і рейсі 822 Вашингтон – Даллас, повідомляє USA Today.
На минулому тижні слабкими виявилися також позиції готелів і казино, що показує вплив спалахів захворювання на туристичний ринок.
Котирування таких компаній в індексі Standard & Poor’s упали в середньому на 2,2%, в той час як в цілому зниження за списком S & P 500 склало 1,3%.
Крім того, індекс волатильності, що відображає рівень побоювань на ринку, виріс більш ніж на 5% до середини торгів в четвер.
Серед найбільш постраждалих компаній в галузі Starwood Hotels & Resorts, акції якої подешевшали на 3,6%, до $ 80,20, в середу і на 1% в четвер, а також авіаперевізники SkyWest (- 5%, до $ 7,39), Southwest Airlines (-3,6%, до $ 32,55), JetBlue (-3,5%, до $ 10,25), United Continental (-2,8%, до $ 45,47) і Delta Air Lines (-3, 5%, до $ 34,90). За даними S & P Capital IQ і USA Today, сім міжнародних компаній (Accenture (ACN), American International Group (AIG), Chevron (CVX), Cisco Systems (CSCO), Citigroup ©, Morgan Stanley (MS) і Starwood Hotels (HOT)) ведуть досить активну діяльність в Африці південніше Сахари, але складно судити, наскільки сильно вірус Ебола впливає на їх роботу в даному регіоні.
Галузеві аналітики радять інвесторам не впадати в паніку. «Ми не вважаємо, що це стане серйозною проблемою для американських авіакомпаній, швидше за все, це одиничний випадок. Можливо, в певний момент буде необхідно ввести обмеження на польоти, однак компанії з США мають досить обмежений доступ в ті райони світу, які найбільше схильні до дії лихоманки Ебола», – йдеться в аналітичній записці S & P Capital IQ.
Промисловці бояться заразитися
Деякі компанії між тим активно згортають діяльність в Африці у зв’язку з вірусом. Спалах лихоманки Ебола в західноафриканській регіоні змушує американську нафтову компанію ExxonMobil відкласти плани з буріння на шельфі Ліберії, повідомляє Reuters, посилаючись на заяву голови ради директорів корпорації Рекса Тіллерсона.
За його словами, необхідно дочекатися періоду, коли продовжувати діяльність в Ліберії буде безпечно, так як для роботи на шельфі буде потрібна допомога з берега. Також співробітникам компанії не рекомендується відвідувати країни, де були зафіксовані випадки захворювання лихоманкою.
Затримка реалізації проектів ExxonMobil поширюється тільки на операції в Ліберії, в той час як діяльність компанії в Нігерії не буде припинена. Чорний континент вкрай важливий для корпорації, так як там зосереджено близько 20% доведених розроблюваних і 20% доведених не розроблених світових запасів сирої нафти, а також 3% запасів природного газу.
У 2013 році ліберійський філія ExxonMobil придбав у Canadian Overseas Petroleum Limited (COPL) 80-процентну частку в так званому Блоці 13 (LB-13) – більш ніж 2,5 тис. кв км офшорних зон Ліберії. Канадська компанія є партнером нафтової корпорації з 20-процентною часткою в LB-13.
Через спалах епідемії компанії China Union і Arcelor Mittal згортають видобуток залізної руди в Ліберії та Сьєрра-Леоне. Багато шахтарі і нафтовики побоюються потрапити в зону високого ризику зараження лихоманкою, внаслідок чого кілька фірм (в тому числі австралійська Tawana Resources і COPL) змушені призупинити свою роботу або відправляють іноземних співробітників на батьківщину.
Фармацевти в плюсі
Поряд з переможеними на ринку є й ті, кому поширення вірусу пішло на користь: різко подорожчали акції фармацевтичних компаній, які збираються виробляти вакцину від Еболи.
Зокрема, котирування канадської Tekmira Pharmaceuticals на торгах 1 жовтня злетіли на 27,7%. Минулого тижня представники компанії заявили, що працюють над спеціальним «вірусним варіантом» вакцини, спрямованим на нейтралізацію нинішнього спалаху хвороби.
У серпні Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) повідомило компанії, що дозволить їй використовувати експериментальну вакцину TKM-Ebola. Поки проходять клінічні випробування з безпеки препарату, проте медик Річард Сакра, заразився вірусом під час роботи з інфікованими в Ліберії, вже почав використовувати його для лікування.
Зросли акції та інших фармацевтичних компаній, зокрема BioCryst Pharmaceuticals (+ 11%), яка зараз працює над вакциною BCX4430, також потенційно здатної допомогти в лікуванні від Еболи. Останнім часом BioCryst проводить консультації з Всесвітньою організацією охорони здоров’я, а також отримує фінансування досліджень з боку федерального уряду США.
Раніше у вересні дозвіл від FDA на проведення першого етапу клінічних випробувань свого препарату отримала компанія Newlink Genetics, акції якої зросли на 13%, до $ 24,10. Котирування Sarepta Therapeutics, що розробляє вакцину AVI-7537, піднялися на 7%, до $ 22,60. За інформацією CNBC, компанія Inovio Pharmaceuticals заявила, що приступить до випробувань на людях вакцини на основі ДНК на початку 2015 року, що призвело до зростання її акцій на 3,6%, до $ 10,20.
Над створенням ліків від лихоманки Ебола працюють не тільки невеликі компанії, але і одна з найбільших в світі фармацевтичних корпорацій – GlaxoSmithKline. Ціна її акцій зросла на 1,1%, до $ 46,49, на тлі інформації про розвиток співробітництва GSK з Центром дослідження вакцин Національного інституту здоров’я США в галузі розробки засоби лікування лихоманки.
До цих пір ця хвороба вважалася локальною африканської проблемою, і великі фармацевтичні компанії не хотіли вкладати гроші в розробку вакцин і ліків, у яких буде обмежений ринок збуту. Але тепер, коли небезпека загрожує не тільки Гвінеї, Сьєрра-Леоне та Ліберії, а й іншим країнам, багато з них почали екстрену розробку препаратів.
В середині серпня ВООЗ в терміновому порядку розглянула питання про етичність використання для лікування хворих ліків і вакцини, які ще не пройшли клінічні випробування. І вирішила, що даний спосіб буде етичним, якщо це єдиний шлях врятувати людей.
За офіційною статистикою ВООЗ, на 2 жовтня загальна кількість осіб, що заразилися лихоманкою Ебола в Західній Африці, становить 7178 осіб, 3338 з яких померли. Серед хворих є і лікарі: про інфікування смертоносним вірусом повідомили 370 медичних працівників, з них 216 померли.
Можливість поширення Еболи в Росії вважається вкрай малоймовірною.
«Роспотребнадзор і раніше оцінює загрозу ускладнення епідеміологічної ситуації по лихоманці Ебола на території Російської Федерації як надзвичайно низьку», – йшлося в серпневому повідомленні відомства.
Іделія Айзятулова, Вероніка Аккалаєва
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас