На яких умовах НБУ надає кредити банкам для підтримки ліквідності - офіційне пояснення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На яких умовах НБУ надає кредити банкам для підтримки ліквідності - офіційне пояснення

Кредит&Депозит
1000
Роз’яснення до постанови Правління НБУ від 25 вересня 2014 р. № 602 зявилося сьгодні та сторінці НБУ у Facebook. Наводимо його нижче дослівно.
“Національний банк України надає кредити для підтримки ліквідності банків під відповідне забезпечення.
1. За стабілізаційними кредитами, які є постійно діючим механізмом підтримки ліквідності банків з липня 2010 року, передбачено широкий перелік забезпечення зокрема у вигляді державних цінних паперів (ураховуються з коефіцієнтом 0,9), банківських металів(коефіцієнт 0,8), нерухомого майна (коефіцієнт 0,7), майнових прав за кредитами високої категорії якості, забезпечених іпотекою (коефіцієнт 0,5).
2. За кредитами для збереження ліквідності, які впродовж трьох місяців використовувались як механізм надзвичайної підтримки ліквідності банків у період найбільшого відтоку коштів фізичних осіб у 2014 році, було передбачено забезпечення у вигляді майнових прав за кредитами високої категорії якості, які обліковуються на балансі банку не менше ніж 180 календарних днів, є забезпеченими, добре обслуговуються і не надані пов’язаним із банком особам. Коефіцієнт для врахування забезпечення був визначений 0,35 за кредитами І категорії якості та 0,25 за кредитами ІІ категорії якості.
3. З 01 жовтня 2014 року Національний банк України має право прийняти рішення про реструктуризацію кредитних договорів, укладених за кредитами для підтримки ліквідності.
Під час реструктуризації з власником істотної участі вбанку або його контролером може бути укладений договір фінансової поруки, що впливає на розмір коефіцієнта для врахування забезпечення.
При реструктуризації передбачено брати забезпечення, яке також приймається за стабілізаційними кредитами, а також ураховані векселі суб’єктів господарювання-резидентів, що авальовані Кабінетом Міністрів України(коефіцієнт 0,8), єдиний (цілісний) майновий комплекс разом із корпоративними правами на частку у статутному капіталі юридичної особи, яка є власником цього комплексу (коефіцієнт 0,8/без фінансової поруки – 0,5). Майнові права за кредитами високої категорії якості, забезпеченими іпотекою, не наданими пов’язаним із банком особам, враховуються з коефіцієнтом 0,6, а без фінансової поруки – 0,4.”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас